Plante care te scapă de indigestie

cele mai bune ceaiuri contra balonării jpeg

Mesele copioase sunt greu de evitat la sfârşit de decembrie, la fel şi problemele digestive. Arsurile gastrice, balonarea, greaţa, diareea, durerile abdominale, durerile de cap – toate acestea pot fi alinate cu remedii naturiste.

Chimenul calmează spasmele

Chimenul calmează spasmele abdominale, tratează balonarea şi alungă greaţa. Infuzia preparată din 2 linguriţe de chimen la o cană de apă are proprietatea de a elimina gazele din stomac. Se beau 2-3 căni pe zi. Câteva seminţe de chimen consumate înainte de masă ţin departe senzaţia de stomac plin.     

Pelinul detoxifică organismul

Pelinul ajută la detoxificarea organismului, stimulând secreţia sucurilor gastrice. Se recomandă aproape în toate bolile aparatului digestiv. Trebuie consumat în cantităţi moderate în inflamaţiile cronice ale aparatului digestiv, inclusiv în dispepsii (tulburarea procesului de digestie) însoţite de constipaţie. Se prepară o  infuzie dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă. Se beau 1-2 căni pe zi, maximum 3 zile. Tinctura se prepară din 10 g plantă la 100 ml alcool de 70⁰. Se lasă la macerat 8 zile. Se iau câte 15 picături de 3 ori pe zi, nu mai mult de 3 zile. Femeile însărcinate nu au voie să consume pelin.

Cicoarea stimulează secreţia biliară

Cicoarea stimulează secreţia de bilă, fără de care digestia nu se poate realiza. Ceaiul din rădăcină sau din frunze stimulează funcţiile hepatice şi renale. De asemenea, cicoarea ajută la eliminarea toxinelor. Se face o infuzie din 15 g frunze uscate la un litru de apă. Se beau 2 căni pe zi, după o masă copioasă.

Muşeţelul, rol calmant

Ceaiul de muşeţel este un bun calmant pentru durerile stomacale. Se recomandă contra diareei, precum şi în afecţiuni intestinale. În cazul balonărilor, se recomandă un ceai preparat dintr-o lingură de flori de muşeţel la o cană cu apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi. Poţi face o cură cu ceai de muşeţel timp de două luni.

Mărarul ajută digestia

Bogat în potasiu, sodiu şi sulf, mărarul este un bun diuretic. Are proprietăţi digestive, antispastice şi antiinflamatorii. Frunzele de mărar stimulează diureza şi elimină gazele din stomac. Seminţele sunt folosite pentru a scăpa de neplăcerile cauzate de o masă copioasă. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de seminţe uscate la o cană cu apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.

Coriandrul combate balonarea

Coriandrul facilitează digestia, în cazul persoanelor care au bilă leneşă. Combate balonările şi constipaţia. Se prepară sub formă de infuzie de fructe zdrobite, o linguriţă la o cană cu apă. Pentru uşurarea digestiei, infuzia se bea după după mesele principale.

Feniculul absoarbe gazele

Feniculul absoarbe gazele care se formează în stomac şi intestin. În tulburările digestive, ceaiul de fenicul calmează spasmele. Infuzia de fenicul se prepară din dintr-o jumătate de linguriţă de fructe la 250 g apă (doza pentru adulţi).