Ponturi să trăieşti până la 100 de ani

Sfaturile unora dintre puţinii oameni care au atins 100 de ani te-ar putea ajuta să trăieşti mai mult.

image

O dietă sănătoasă, mişcarea regulată, consum redus de alcool şi evitarea fumatului sunt măsuri simple care îţi pot prelungi viaţa. Întrebaţi ce le-a prelungit lor viaţa, centenarii surprind prin faptul că şi-au urmat propriile reguli, iar unele dintre acestea sunt destul de neobișnuite.

Tăieşte clipa

Norman Lear a lucrat decenii ca scriitor și producător de televiziune în spatele unor emisiuni americane de succes. Pe 27 iulie 2022, a împlinit 100 de ani și a publicat un articol în „The New York Times‟ despre vârsta lui. Într-un interviu pentru publicaţia „USA Today‟ a mărturisit: „Nu pot să cred că a trecut un secol. Aș prefera să cred că începe un nou secol. Cât de interesant este asta? Unii oameni aleargă. Eu nu fug. Mă trezesc și fac lucrurile care îmi plac. Acesta este cadoul meu pentru mine însumi. Aceasta este rugăciunea mea. Asta este totul.”.

Cu o zi înainte de a-şi sărbători centenarul, Lear a lăsat câteva sfaturi pentru o viață lungă și fericită pe paginile sale de pe rețelele de socializare. Mesajul lui a fost foarte simplu: trăiește clipa: „Momentul dintre trecut și prezent... momentul. Prețuiește-l! Folosește-l!‟.

Roagă-te

Despre Lucia DeClerck, locuitoare a oraşului New Jersey din SUA, s-a mai scris acum un an, când a fost diagnosticată cu COVID-19 la 105 ani. După ce s-a vaccinat a doua oară, s-a refăcut complet. A explicat pentru publicaţia „The New York Times” ce crede că a ajutat-o să depăşească 100 de ani: „Rugăciune. Rugăciune. Rugăciune. Fără mâncare nesănătoasă.”. Un alt sfat a fost mai neobișnuit: mănâncă în fiecare dimineață nouă stafide care stau în gin timp de nouă zile.

Vezi şi: Dieta care îţi prelungeşte viaţa. Este perfectă mai ales după 65 de ani

Începe-ţi ziua cu cereale

Cea mai în vârstă femeie din Scoția, Jessie Gallan, a trăit până la 109 de ani, în 2015. La ultima aniversare, a spus pentru „Daily Mail”: „Secretul meu pentru o viață lungă a fost să stau departe de bărbați.

Aduc mai multe probleme decât merită. Nu m-am căsătorit niciodată. De asemenea, m-am asigurat că fac o mulțime de exerciții fizice şi că mănânc un bol cald de terci în fiecare dimineață”.  

Fă-ţi timp pentru mişcare!

Henry Danton este un dansator de origine britanică ajuns la 103 ani. Când și-a celebrat centenarul a oferit câteva sfaturi pentru longevitate într-un interviu pentru publicaţia „Today”. „Nu este uimitor. Trebuie doar să ai grijă de tine. Acest corp este singurul lucru pe care îl ai. Ți s-a dat acest instrument minunat şi trebuie să ai grijă de el.”, a spus el.

Citeşte şi: Secretele longevităţii celei mai în vârstă persoane din lume, Kane Tanaka. Ce mănâncă Tanaka la 119 ani!

A adăugat că nu a plănuit niciodată să se retragă din activitatea de instructor de balet, ceea ce îl menține activ mental și fizic: „Cred, cu adevărat, că mişcarea este răspunsul la toate”. A subliniat că a petrece timpul făcând ceea ce-ți place și a rămâne optimist contribuie la menţinerea unei sănătăţi bune. „Nu are absolut niciun rost să-ți faci viața grea. Dispoziția pe care o ai te afectează şi fizic”, a indicat Danton.

FOTO: Shutterstock