Remedii cu ciuboţica-cucului
Cunoscută şi sub denumirea de cizma-cucului, tata-caprei, urechea-ursului, tata-vacii sau anghicel, ciuboţica-cucului este una din primele plante care înfloresc primăvara.
Aceasta este cunoscută pentru numeroasele efecte benefice pe care le are. Iată care sunt acestea:
Scade nivelul colesterolului
Planta este bogată în vitamina C,betacaroten,potasiu,calciu,sodiu. Datorită proprietăţile sale antioxidante ajută la scăderea nivelului colesterolului în sânge.
Sedativ natural
Ceaiul din frunze şi flori de ciubiţica-cucului este un bun somnifer natural,consolidează sistemul nervos şi al inimii,atenuează durerile de cap şi înlătură stările de apoplexie. Acesta se prepară astfel:pune într-un vas o lingură de plantă peste care toarnă 200 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat 5 minute,după care strecoară amestecul şi bea cald,cu înghiţituri mici. Consumă cel mult două căni pe zi. Mai mult decât atât,planta are acţiune calmantă,cicatrizantă şi poate fi folosită sub formă de cataplasme calde şi aplicată pe zonele dureroase.
Linişteşte inima
Cu ajutorul florilor de ciuboţica-cucului se poate obţine un vin tonic,care este recomandat persoanelor agitate,acesta având un efect liniştitor asupra inimii. Umple o sticlă sau borcan de doi litri cu floare de ciuboţica-cucului. Toarnă doi litri de vin alb,natural,cât să cuprindă florile. Acoperă şi lasă la loc însorit timp de două săptămâni,după care strecoară amestecul. Consumă în fiecare zi câte trei linguri.
Recomandată în afecţiunile respiratorii
Ciuboţica-cucului este utilizată în tratamentulvirozelor şi a bronşitelor,facilitând eliminarea secreţiilor. Pentru afecţiunile respiratorii se recomandă siropul din rădăcină de ciuboţica-cucului. Acesta se prepară în felul următor:toacă mărunt o mână de rădăcini proaspete,după ce au fost bine spălate de pământ. Pune-le într-o sticlă sau un borcan şi toarnă miere,diluată cu puţină apă. Lasă amestecul la macerat două-trei săptămâni,filtrează şi,la nevoie,ia câte o liguriţă.
Citeşte şi: