Remedii pentru răguşeală. 6 leacuri naturiste ca să ai iar voce

Te-ai trezit dimineaţa şi ai realizat că nu poţi să scoţi un sunet sau că abia poţi vorbi? Te doare gâtul şi ai vocea schimbată, îngroşată? Când răceala îţi afectează corzile vocale, iată câteva remedii pentru răguşeală!
Denumită ştiinţific disfonie, răguşeala se manifestă printr-o schimbare a vocii provocată de inflamarea laringelui şi a corzilor vocale. Aceste tulburări modifică tonalitatea sunetelor, iar în unele abia poţi să rosteşti cuvintele. Dacă răguşeala persistă mai mult de 5 zile, este necesar să consulţi un medic specialist, iar dacă rămâi fără voce mai mult de o săptămână, corzile vocale ar putea fi serios afectate.
1. Remedii pentru răguşeală - Apa cu sare, un bun dezinfectant
Apa călduţă cu sare este remediul cel mai utilizat şi poate ameliora o durere de gât. Este recomandată ca metodă de dezinfectare rapidă. Dizolvă o linguriţă de sare de masă în 500 ml apă călduţă. Poţi face gargară de mai multe ori, dar ai grijă la gâtul iritat.
2. Ceaiul de muşeţel reduce inflamaţiile
Pe lista cu remedii pentru răguşeală trebuie trecut neapărat şi ceaiul de muşeţel. Acesta se recomandă în inflamaţiile şi iritaţiile tractului respirator. Datorită proprietăţii antiseptice, calmează durerile şi reduce inflamaţiile. În cazul durerilor de gât, fă gargară cu infuzie. Ceaiul se prepară din 2 linguriţe flori la o cană de apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.
3. Remedii pentru răguşeală - Gălbenelele calmează gâtul iritat
Remediile cu flori de gălbenele sunt recomandate pentru proprietăţile lor cicatrizante şi calmante. Ceaiul de gălbenele are rol antibacterian. Infuzia se prepară din 2 linguriţe de flori peste care se toarnă 2 ceşti de apă clocotită. După 15 minute, se strecoară lichidul, cu care se face gargară de mai multe ori pe zi.
4. Menta, bună pentru gargară
Infuzia din frunze de mentă are acţiune calmantă în caz de dureri în gât. Şi inhalaţiile cu ulei esenţial de mentă sunt bune în timpul crizelor de răguşeală. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită. Se beau 3 căni pe zi. Lichidul se poate folosi şi pentru gargară.
5. Remedii pentru răguşeală - Mierea şi sucul de lămâie limpezesc vocea
Când eşti răguşită, foloseşte lămâie. Sucul proaspăt de lămâie băut ajută la hidratare şi ameliorează durerea şi inflamaţia. Totodată, vitamina C luptă împotriva infecţiei. Sucul de lămâie poate fi îndulcit cu miere, care e un bun calmant şi antiseptic. Mierea ţie gâtul umed, de aceea este recomandată pentru limpezirea vocii.
6. Ghimbirul previne infecţiile
Siropul de ghimbir este şi el pe lista cu remedii pentru răguşeală. El este indicat în tratarea răguşelii, deoarece previne infecţiile tractului respirator. Pentru a obţine sirop, se dă rădăcina prin răzătoare mică şi se pune într-un borcan, iar deasupra se adaugă miere. Se lasă să stea 2 săptămâni, obţinându-se un sirop cu gust picant. Se iau 3-4 linguriţe cu sirop pe zi.
Remedii pentru răguşeală - Atenţie!
Din momentul în care simţi că începi să-ţi pierzi vocea, vorbeşte cât mai puţin şi renunţă la fumat. De asemenea, fereşte-te de băuturile acidulate, dar şi de alimentele picante, pentru că irită suplimentar gâtul.