Rozmarinul, planta bună la toate

1 66272 original jpg jpeg

Rozmarinul face adevărate minuni nu numai în bucătărie, ci şi pentru sănătatea ta. Este de mare ajutor în tratarea a numeroase afecţiuni, fiind folosit cu succes încă din Antichitate.

Rozmarinul mai e cunoscut şi sub denumirea de „planta iubirii“ fiindcă are un puternic efect afrodisiac. La fel de puternic este şi efectul antiseptic.

Pe timpul celui de-al doilea Război Mondial,medicii francezi foloseau rozmarinul ca să dezinfecteze saloanele spitalelor. Fie ardeau frunze de rozmarin,pentru a purifica aerul,fie le fierbeau,în combinaţie cu ienupăr şi foloseau soluţia drept dezinfectant.

Te scapă de problemele ficatului

Această plantă este folosită de sute de ani în tratarea afecţiunilor ficatului,primul care l-a prescris în acest scop fiind Hippocrate,cel mai vestit medic al Greciei Antice.

Decoctul de rozmarin ameliorează simptomele celor care suferă de hepatită,de icter şi ciroză. Totodată,este şi un bun stimulent al poftei de mâncare. Ca să-l prepari,nu trebuie decât să pui o lingură de plantă uscată,la o cană de apă fierbinte. Se bea de trei ori pe zi,înainte de mese.

Leac contra anemiei

Sub formă de tinctură,rozmarinul este foarte eficient în tratatarea anemiilor,dar şi pentru cei care suferă de palpitaţii. Tototată,grăbeşte vindecarea pneumoniilor.

Tinctura o obţii din 2-3 linguri de plantă mărunţită,peste care torni 250 ml de alcool alimentar de 70°. Laşi la macerat timp de două săptămâni şi iei remedul de două ori pe zi,cu un sfert de oră înainte de masă. Dizolvi o linguriţă în jumătate de pahar cu apă.

Alungă migrenele

Când nesuferitele migrene nu-ţi dau pace,apelează la ceaiul de rozmarin. Pui o linguriţă de plantă mărunţită,la o cană de apă şi laşi la infuzat,10 minute.

Durerile de cap trec şi cu ajutorul uleiului esenţial de rozmarin. Pui 2-3 picături în palmă,apoi îţi masezi uşor tâmplele şi te relaxezi. Ceaiul este indicat şi pentru prevenirea aterosclerozei,afecţiune a inimii care se manifestă prin îngroşarea pereţilor vaselor de sânge.

Mai citeşte şi:

Top 10 alimente care-ţi declanşează migrenele

Reţete de înfrumuseţare cu rozmarin

Remediu împotriva stresului

Cerecetătorii japonezi de la Universitatea din Kyoto au descoperit că rozmarinul ajută la îmbunătăţirea memoriei şi previne apariţia Alzheimerului. Totodată,este un bun tonic pentru organism,alungă stresul şi stările de anxietate,datorită conţinutului ridicat de potasiu şi magneziu.

Poţi urma o cură cu vin de rozmarin. Ca să-l prepari,ai nevoie de o mână de frunze proaspete,pe care le pui într-un borcan. Peste ele torni o jumătate de litru de vin din struguri şi laşi la macerat,o săptămână. Apoi strecori şi pui vinul într-o sticlă. Iei câte o linguriţă,la prânz şi seara,cu o oră-două înainte de culcare,până la ameliorarea simptomelor.

Comprese,pentru înţepături de insecte

Ştiai că uleiul esenţial de rozmarin este indicat în tratarea bătăturilor? Pui 10 picături de ulei de rozmarin într-un bol cu apă caldă,îmbibi un tifon în acest amestec,după care aplici pe bătături,timp de 10-15 minute.

Totodată,poţi apela la compresele cu infuzie de rozmarin pentru a calma inflamaţiile pielii,apărute în urma înţepăturilor de insecte.

Leac de la curţile regale

Acum mai bine de jumătate de secol,un leac magic a scăpat-o pe Regina Izabella a Ungariei de gută. Ei bine,este vorba despre apa de rozmarin. Pui un mănunchi de flori de rozmarin într-un litru de apă distilată şi le fierbi aproximativ 25 de minute. Este eficientă în lupta cu guta,dar şi pentru combaterea oboselii cronice.

Apa de rozmarin te scapă şi de mătreţaţă. După ce te speli pe cap,clăteşti bine părul cu aceasta.Remediile naturale cu rozmarin nu sunt recomandate femeilor însărcinate.