Soluţii naturale pentru răceală şi gripă

1 73974 original jpg jpeg

Toamna schimbările bruşte ale vremii şi variaţiile mari de temperatură de la dimineaţă la prânz şi seară sunt la ordinea zilei. O răceală zdravănă poate oricând să ne scoată din ritm întreaga familie!

Este momentul prielnic pentru o cură de stimulare a imunităţii pe cale naturală. Echinaceea este un remediu foarte larg folosit,dar alături de ea ar fi bine să reţinem şi câteva reţete revitaminizante şi remineralizante.

Piure de spanac

Ingrediente:200 g spanac,o linguriţă zahăr,5 g unt,5 g făină,100 ml lapte,5 g orez,sare,lămâie.

Mod de prepare:Se spală spanacul,se scot codiţele şi se lasă la scurs. Se fierbe înăbuşit în zeama lui sau în bain-marie. Se toacă pe un fund de lemn. Separat,se face un sos bechamel din 5 g unt,făină şi lapte. Se pune spanacul în sos,orezul care a fost fiert separat şi se lasă să mai fiarbă puţin. Se ia de pe foc şi se adaugă zeama de lămâie.

Sfatul nostru:Nu consumaţi spanacul reîncălzit,deoarece este dăunător sănătăţii!

Citeşte şi:

Aşa tratezi răceala când eşti însărcinată!

Lavanda te protejează de răceală. Află cum o poţi folosi!

Compot de mere cu scorţişoară

:100 g mere,un praf de scorţişoară,100 ml de apă.

Merele se spală,se decojesc şi se scot căsuţele cu sâmburi,apoi se taie feliuţe. Se fierb timp de 15-20 de minute,amestecând din când în când. După primele 10 minute se pune scorţişoara. Se lasă puţin la răcit,apoi se mixează.

Pentru ca vitaminele să rămână eficiente,nu fierbe legumele în vase oxidate,de fier sau cupru,ci numai în cele perfect emailate sau din sticlă.

Supă cremă de legume

Ingrediente:500 ml apă,250 g zarzavat (dovlecei,morcov,pătrunjel,roşii,ardei gras,frunze de pătrunjel,spanac),două linguriţe de făină;supa cremă – o jumătate de gălbenuş de ou,o linguriţă de unt,verdeaţă,sare,100 ml lapte.

Legumele tăiate bucăţi se fierb foarte bine. Se strecoară apa,iar zarzavatul se trece de câteva ori printr-o sită deasă. Piureul obţinut se toarnă în supa strecurată şi se pune din nou la fiert. Între timp se pregăteşte un sos din 5 g unt,5 g făină şi 100 ml lapte. Se topeşte untul,apoi se adaugă făina şi se amestecă. NU se lasă să se  rumenească şi se stinge cu laptele. Se lasă să fiarbă încă vreo 10 minute la foc slab. Peste acest sos se toarnă supa şi se lasă în continuare la fiert 5-10 minute. Se bate constant pentru a nu se prinde de vas. La final,se adaugă verdeaţa tocată foarte mărunt.

Pentru sugari între peste 9-10 luni se poate adăuga chiar un gălbenuş de ou fiert (sau jumătate),pasat cu puţin lapte şi bine amestecat în supă. La cei peste 1 an,jumătatea de gălbenuş poate fi adăugată chiar crudă,în supa fierbinte. Se poate adăuga la final o linguriţă de zeamă de lămâie sau suc de roşii.