Somn odihnitor, fără pastile
Odihna este extrem de importantă pentru noi toţi, indiferent de vârstă, ocupaţie sau sex. Aşa că, dacă vrei să te bucuri de un somn bun pe timpul nopţii, ai la dispoziţie soluţii relaxante pe bază de plante, care sunt eficace şi nu foarte costisitoare.
Înainte de a alerga la farmacie,încearcă unul dintre remediile de mai jos. Deoarece sunt făcute din plante,acestea sunt mai sigure şi au mai puţine efecte secundare.
Aromoterapie cu levănţică
Este o plantă medicinală foarte cunoscută,cu flori plăcut mirositoare. Fitoterapeuţii recomandă florile de levănţică în caz de insomnie. Prepară-ţi o infuzie din 1-2 linguriţe de flori la o cană de apă clocotită şi bea 2-3 căni pe zi. Dacă eşti adepta aromoterapiei,levănţica este cel mai bun aliat,mai ales că numeroase studii au demonstrat că te ajută să ai un somn mai bun şi mai odihnitor. Prepară o soluţie de alcool etilic şi ulei esenţial de levănţică (3-4 picături ulei la 200 ml alcool) şi pulverizează pe pernă înante de culcare. Optează şi pentru săculeţi umpluţi cu flori,pe care e îi ţii sub pernă sau la capul patului.
Infuzie de roiniţă
Este o plantă cu acţiune sedativă,iar uleiul extras din frunzele sale este folosit în industria medicamentelor. Valoroase din punct de vedere medicinal nu sunt doar frunzele,ci şi florile. Remediile pe bază de roiniţă diminuează stările de agitaţie şi nelinişte,combat ameţelile şi migrenele. Dacă vrei să te odihneşti mai bine în timpul nopţii,prepară o infuzie,astfel:ai nevoie de 1-2 linguri de frunze uscate la o cană de apă clocotită. Lasă la infuzat 5 minute. Bea 1-2 căni pe zi,după mese. Seara,cu o oră înainte de culcare,poţi să mai bei o cană cu ceai de roiniţă,îndulcit cu miere.
Capsule cu sunătoare
Extractele de sunătoare au acţiune antidepresivă. De asemenea,planta are efect sedativ. La fel ca roiniţa,şi sunătoarea este folosită frecvent în caz de depresie şi ajută în cazul somnului agitat. Poţi folosi sunătoarea sub formă de capsule sau poţi să îţi pregăteşti un ceai care te va ajuta să dormi mai bine. Pentru infuzie,ai nevoie de 2 linguriţe de sunătoare uscată,o cană de apă clocotită şi miere sau lămâie,după gust. Pune planta în cană şi toarnă apa fierbinte. Lasă 5-10 minute la infuzat,strecoară şi bea o cană de ceai pe zi,fie dimineaţa,fie cu 30-45 de minute înainte de culcare.
Ceai de tei
Florile de tei conţin numeroase substanţe active importante,precum steroli,taninuri,vitamina C şi ulei volatil. Fitoterapeuţii recomandă infuzia de tei nu doar în caz de gripă,răceală şi bronşite,ci şi în caz de insomnii,stări de nervozitate,oboseală psihică accentuată. Pentru infuzie,foloseşte o linguriţă de flori la o cană de apă clocotită. Bea 2-3 căni pe zi. Ceaiul poate fi îndulcit cu miere,după gust. Pentru tonifierea întregului organism,poţi face băi calde,în care ai adăugat infuzie de tei.