Top 5 plante medicinale bune pentru ficat

anghinare jpeg

Dieta nesănătoasă, stresul şi oboseala suprasolicită ficatul, care nu mai poate elimina cum trebuie toxinele din corp. Anumite plante, cum este păpădia, îi fac bine şi îl ajută să funcţioneze la capacitate maximă.

Ficatul secretă bilă pentru digestie,separă substanţele nutritive de reziduuri,iar pe acestea din urmă le elimină. Dacă te simţi obosită fără o explicaţie,ai limba încărcată,greaţă,dureri în partea dreaptă,te confrunţi cu lipsa poftei de mâncare şi cu mirosul neplăcut al gurii,cel mai probabil ficatul tău este suprasolicitat.

Fă o cură de câteva zile cu ceaiuri şi preparate din plante,care au grijă de sănătatea şi activitatea acestui organ vital. Pe lângă oboseală şi stres,ficatul se poate îmbolnăvi şi din cauza tratamentelor cu antibiotice.

Anghinarea ajută la eliminarea toxinelor

„Planta ficatului“,cum este numită în popor,anghinarea oferă multe beneficii acestui organ. Stimulează secreţia de lichid biliar şi,datorită cinarinei din compoziţie,favorizează detoxificarea organismului. O altă substanţă care se găseşte în această plantă binefăcătoare ficatului este luteolina.

Aceasta stimulează metabolizarea grăsimilor şi împiedică acumularea lor în ficat. Fitoterapeuţii recomandă anghinarea pentru efectul său puternic hepatoprotector în multe afecţiuni,precum hepatite cronice,ciroză hepatică,insuficienţă hepatică.

O poţi consuma proaspătă,în salată,sau poţi face infuzie dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită,pe care o laşi un sfert de oră la temperatura camerei şi o bei pe stomacul gol.

Păpădia,remediu eficient în hepatite

Proprietăţile păpădiei sunt nenumărate:ajută la întărirea oaselor,combate calculii biliari,anemia,colesterolul „rău“ şi este un leac eficient în tulburările circulatorii. Înainte de toate,păpădia este utilă în curele de detoxificare,când poţi consuma ceaiuri,infuzii şi salate cu frunze de păpădie.

Substanţele din această plantă ameliorează simptomele care însoţesc hepatitele A,B,C. În aceste situaţii,ajută mult curele cu ceai de păpădie,băut pe stomacul gol,dimineaţa,şi seara,înainte de culcare,la două ore după masă,timp de trei luni. Pentru a-l prepara ai nevoie de o lingurăd e plantă uscată la o cană mae cu apă,car se fierbe zece minute.

Info

Când ficatul suferă,se vede şi pe piele,deoarece apar erupţii cutanate.

Cicoarea stimulează funcţia hepatică

Poţi folosi de la cicoare partea aeriană şi rădăcinile,sub formă de infuzie (30 g de plantă la 1 litru de apă),o ceaşcă înainte de mese.

Decoctul din rădăcină este mai puternic decât cel din plantă. Îl prepari din 15-30 g de rădăcină uscată şi mărunţită la 1 litru de apă,fierbi 5 minute,apoi laşi deoparte încă 15 minute înainte de a-l consuma. Cicoarea este un tonic general,care favorizează digestia şi stimulează funcţiile hepatice,fiind de ajutor în dischinezii biliare,colici biliare,hepatite cronice şi acute.

Armurariul favorizează regenerarea ficatului

Specialiştii în fitoterapie sfătuiesc pe oricine suferă din cauza ficatului obosit să urmeze o cură de detoxificare.Armurariul este o plantă des utilizată în medicina naturistă,pentru că are proprietăţi antioxidante şi de stimulare a capacităţii de regenerare a ficatului.

Poţi face infuzii din fructe şi seminţe uscate şi mărunţite sau poţi consuma tinctură de armurariu,o linguriţă la 100 ml de apă,de trei-patru ori pe zi,de preferat pe stomacul gol. Prepari infuzia dintr-o lingură şi jumătate de fructe de armurariu măcinate la o cană cu apă,pe care o laşi deoparte timp de 15 minute.

Bei trei căni pe zi,în cure de câte o lună. Ajută la îmbunătăţirea stării de sănătate a ficatului şi uleiul extravirgin din seminţe de armurariu – una-două linguri pe zi de ulei sau,înainte de mese,câte o linguriţă rasă de pulbere din plantă.

Rozmarinul detoxifică organismul

Folosit în bucătăriile din toată lumea,rozmarinul este un ingredient nelipsit din medicina naturistă,deoarece are proprietăţi deosebite la nivel digestiv. Ceaiul de rozmarin stimulează producerea şi excreţia de bilă,are acţiune antispastică,scade colesterolul „rău“ şi uşurează digestia.

Bea două căni de ceai pe zi,obţinut din două linguri de plantă uscată şi mărunţită la o jumătate de litru de apă. Fitoterapeutul Ruxandra Constantina,de la Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult,Bucureşti,recomandă şi extractul gemoterapic din mlădiţe de rozmarin (40-50 de picături în puţină apă) pentru sănătatea ficatului,în cure de maximum două luni.