Tratamente cu gălbenele

Au puteri antibacteriene şi antiinflamatoare şi sunt recomandate în caz de arsuri, ulceraţii, dermatite şi infecţii, fiind un remediu excelent pentru o mulţime de afecţiuni externe şi interne.
De la gălbenele medicina naturistă utilizează florile,frunzele,dar şi tulpina. Printre substanţele chimice din compoziţia plantelor se numără carotenoidele,flavonoizii şi glicozizii flavonici,care sunt antioxidanţi foarte puternici,taninurile,uleiurile volatile,vitamina C,sărurile minerale şi substanţele proteice.
Excelent cicatrizant pentru afecţiuni externe
Recomandate în special pentru tratamentul bolilor de piele,gălbenelele au proprietăţi miraculoase de cicatrizare a rănilor deschise şi care au puroi,arsurilor,micozelor de tot felul,leziunilor mamare,acneei şi secreţiilor abundente produse de infecţii ale vaginului.
În cele mai multe cazuri,extern se folosesc unguentele şi băile de şezut cu această plantă.
Intern,gălbenelele luptă cu ulcereşi ictere
Adesea,pe lângă tratamentele alopate,medicii recomandă şi cure cu preparate naturiste în caz de ulcer gastric şi duodenal,gastrite,dischinezii biliare,dar şi când apar probleme ale ficatului,cum sunt icterele.
În aceste situaţii,infuziile şi tinctura de gălbenele ajută enorm tratamentul. În plus,hemoroizii şi inflamaţiile colonului pot fi combătute tot cu ceaiuri şi extrase din gălbenele.
Prepari un ceai din două linguriţe cu vârf de plantă uscată şi pisată la 250 ml de apă,pe care îllaşila fiert cel puţin cinci minute.
Înainte de mesele principale,îl poţi consuma cu înghiţituri mici,pentru ca principiile active să aibă efectul scontat.
A ş a prepari în casă unguentul de gălbenele
Ai nevoie de patru mâini de gălbenele-tulpini,frunze şi flori,pe care le toci mărunt şi 500 g untură de porc. Pui grăsimea pe foc până setopeşte,iar când s-a încins,adaugi planta şi mai laşi lacălit câteva minute.
Două zile ţii compoziţia acoperită,apoi o încălzeşti uşor pe baie de aburi. La final,o filtrezi cu un tifon şi păstrezi alifia la rece,în recipiente închise la culoare,opace şi ermetice. Dacă vrei să fie mai cremoasă,pune puţin ulei de măsline în compoziţie.
Tinctura calmează bolile femeie ş ti
Ciclul menstrual dereglat,durerile puternice,fluxul abundent de sânge sunt probleme cunoscute de orice femeie. În caz că nu ştiai,tinctura de gălbenele reglează şi calmează aceste afecţiuni.
O găseşti la magazinele de tip plafar sau o poţi prepara în casă din 20 g de flori uscate şi mărunţite la 100 ml de alcool 70°,pe care le laşila macerat zece zile.
Înainte s-o foloseşti,agita bine sticla. Ia 30 de picături de tinctură de gălbenele cu puţină apă de trei ori pe zi,dacă vrei să ţi se regleze ciclul menstrual.
La ce ajută compresele ş i gargara cu infuzie
Pielea crăpată,tăieturile,înţepăturile de insecte sunt probleme care pot fi remediate aplicând pe zona afectată comprese din 5 g flori de gălbenele la 1 l de apă clocotită. Infuzează totul cinci minute,strecoară,apoi foloseşte lichidul local,sub formă de compresă,de trei-patru ori pe zi.
Ai ulceraţii bucale,afte sau infecţii cu puroi? Fă gargară cu infuzie de plantă de două-trei ori pe zi.
Info
Gălbenelele înfloresc din iunie până în septembrie şi se recoltează doar pe timp frumos. Se spune că dacă acestea nu înfloresc după ora 7 dimineaţa e semn că în acea zi va ploua.
Idei Click! pentru femei
Pentru micoza picioarelor,spală-te cu infuzie din această plantă,apoi unge tălpile cu unguent de gălbenele.
În caz de candidoză intestinală sau vaginală,e bine să bei două-trei căni cu infuzie pe zi şi să faci seara băi de şezut cu infuzie sau decoct de gălbenele.
Durerile de cap pot fi diminuate dacă bei ceai din această plantă. Îl poţi prepara din două linguriţe de flori la 300 ml de apă şi îl consumi în trei reprize,înainte de mesele principale.
Suferi de hemoroizi? Poţi scăpa de această problemă delicată aplicând seara unguent de gălbenele pe zona afectată,timp de o lună.
Ştiai că...
...tinctura de gălbenele este recomandată de mulţi medici pentru vindecarea rapidă a zonei care a fost supusă epiziotomiei (incizie chirurgicală la nivelul perineului),care ajută în timpul naşterii? După ce te speli bine,cu dischete demachiante înmuiate în tinctură tamponezi locul afectat.
Aten ţ ie!
Preparatele din gălbenele ar trebui administrate intern doar cu recomandarea unui medic fitoterapeut,deoarece în doze mari compuşii din plantă dau reacţii adverse,cum ar fi greaţa şi lipsa poftei de mâncare. În plus,unele persoane pot face reacţie alergică la această plantă.
De asemenea,planta se foloseşte cu prudenţă în ultima parte a sarcinii.