Tratamente naturiste cu muşeţel

chamomile jpeg

În Dobrogea, localnicii îi spun muşeţelului şi floarea raiului, ca recunoaştere a puterilor sale tămăduitoare. Este una dintre cele mai cunoscute plante medicinale, cu proprietăţi antispasmodice, dezinfectante şi antiinflamatorii.

Într-adevăr,parcă trimisă din rai,micuţa floare cu mijlocul verde-gălbui,înconjurat de mici petale albe,creşte în toate regiunile de câmpie,pe pajişti,la margini de drum,dar şi prin curţile oamenilor. Cunoscută şi sub numele de roiniţă,planta se remarcă prin mirosul florilor,care se recoltează în lunile mai şi iunie.

Care sunt cele mai eficiente leacuri

Muşeţelul poate fi folosit deopotrivă de adulţi,dar şi de copii,inclusiv de sugari. Acesta poate fi consumat atât sub formă de ceai şi infuzie,cât şi în tincturi sau unguente,toate având proprietăţi benefice. Florile de muşeţel se pun la uscat şi se pot folosi pe tot parcursul anului. Conţin atât vitamine – vitamina C şi vitamina B1 – cât şi minerale şi ulei eteric,cu proprietăţi antiinflamatorii,anestezice,analgezice,cica­­trizante,antiseptice,emoliente şi antispastice.

Cum te ajută ceaiul de muşeţel

Muşeţelul conţine substanţe active uşor asimilabile în organism,iar proprietăţile antifungice şi antibacteriene ale uleiurilor volatile fac ca ceaiul de muşeţel să fie considerat drept cel mai eficient remediu. Acesta calmează spasmele muşchilor stomacului,provocate de gastrite şi colite. Este eficient în cazul diareii şi,în general,în toate afecţiunile stomacului şi intestinelor,de cele mai multe ori în asociaţie cu frunze de mentă. O acţiune binefăcătoare are şi în bolile de ficat. În răceli şi gripă,ceaiul de muşeţel ajută corpul să transpire,ceea ce duce la scăderea febrei.

Poate fi folosit în remediile externe

Datorită proprietăţilor antiseptice (calmează durerile şi reduce inflamaţiile),muşeţelul se foloseşte extern sub formă de cataplasme şi băi. Rănile cu puroi,arsurile,hemoroizii,durerile de gât,diferitele ulceraţii ale pielii,leucoreea,abcesele dentare,conjunctivita şi altele sunt ameliorate prin tratamentul cu muşeţel.

Muşeţelul şi cimbrul tonifică sistemul imunitar

Cimbrul,un adevărat antibiotic natural,poate să întărească capacitatea de autoapărare a organismului în faţa atacului agenţilor patogeni – de aceea este bine să nu-l ocolim când gătim mâncăruri ale căror reţete ni-l propun ca şi condiment. Deosebit de aromat,el dă mai multă putere muşeţelului. Infuzia – obţinută prin amestecarea a două linguri de muşeţel uscat cu o lingură de cimbru uscat,peste care se toarnă un litru de apă,se pun la fiert şi după primul clocot,se lasă 10 minute şi se strecoară – poate fi porţia ta zilnică de sănătate. Pentru un efect de durată,se fac cure de trei săptămâni,în care se bea câte o cană de ceai înainte de masă.

Muşeţelul şi scorţişoara,bune contra infecţiilor fungice

Această combinaţie reprezintă un ajutor important încă de la primele semne ale instalării unei infecţii fungice. Pentru a prepara infuzia,la o cană cu apă fierbinte se pun două linguriţe dintr-un amestec de patru linguri muşeţel,două linguri cimbru,două linguri mentă şi patru linguriţe scorţişoară.Cura durează cel puţin trei săptămâni şi se beau către trei căni de ceai pe zi,înaintea fiecărei mese.

Muşeţelul,măceşele şi salvia au efect imunostimulator

Într-un borcan cu capac se pune următorul amestec bine omogenizat:şase linguri de muşeţel uscat,două linguri de măceşe uscate şi mărunţite,două linguri flori de soc uscate şi patru linguriţe de scoarţă de salvie uscată. Din această combinaţie se folosesc două linguriţe la o cană cu apă clocotită. Se recomandă cure de câte trei săptămâni,cu câte două căni de ceai zilnic – una dimineaţa şi una seara.

Idei Click! pentru femei

·         Pentru a scăpa de neplăcerile provocate de infecţiile urinare,se fac spălături în zona intimă cu infuzie de muşeţel. Cinci linguri cu plantă se fierb cu doi litri de apă,apoi se lasă la macerat timp de 10 ore,se strecoară şi se păstrează apa. Se pune planta din nou la fiert,tot în doi litri de apă,apoi se lasă la răcit. Se filtrează şi se combină cu apa rămasă de la prima fierbere. La final,maceratul de muşeţel se toarnă în apa din cadă.

·         Compresele cu tinctură de muşeţel,o linguriţă diluată în jumătate de pahar cu apă,sunt indicate în afecţiunile pielii. Se aplică pe zonele afectate,dimineaţa şi seara.