Tratamente naturiste din flori de tei

1 63597 original jpg jpeg

Din casa bunicilor mei, apoi a părinţilor şi astăzi a mea nu lipsesc pliculeţele cu ceai de tei. De ce? Nu pentru că aş fi o persoană bolnăvicioasă, ci pentru că o cană cu ceai aromat de tei, îndulcit cu miere, este o băutură revigorantă şi face bine organismului.

Teiul mare înfloreşte în iunie. Inflorescenţa are două-trei flori,cu câte cinci petale fiecare. Teiul roşu înfloreşte cam la 15 zile după teiul mare. Prezintă frunze verzi care,pe partea inferioară,au perişori ruginii. Inflorescenţa are 5-10 flori,iar la baza lor se găsescfrunzişoare verzi,numite bractee.Teiul argintiu înfloreşte ultimul,în luna iulie. Inflorescenţa este alcătuita tot din 5-10 flori,dar acestea au cinci petale mari şi sunt mult mai mici.

Cum se recoltează

Când simţi parfumul florilor de tei înseamnă că au înflorit şi e timpul de cules. Trebuie să le aduni împreună cu bracteele,pe timp uscat,dimineaţa,după ce a dispărut roua. Pentru a rezista cât mai mult,florile de tei se aşază în strat subţire la uscat. Ţi-aminteşti cum se înmiresma toată casă când strângea bunica teiul? Aerul din cameră ne alungă stările tensionate şi ne linişteşte,aşa cum o face şi infuzia îndulcită cu miere de tei.Ca să nu se strice,după uscare,florile trebuie păstrate la întuneric,departe de umezeală. Chiar şi uscate,ele sunt parfumate şi au culoare galbenă,cu bractee verzui-gălbui.

Info:4 kg de flori de tei proaspăt culese înseamnă 1 kg de produs uscat.

Are grijă de ten

·         Când ai pielea feţei iritată,pune comprese reci cu infuzie din două linguriţe de flori de tei şi una de muşeţel,la o cană cu apă fierbinte.

·         Pentru catifelarea tenului,riduri şi cuperozăpoţi folosi decoctul de flori de tei ca loţiune tonică.

·         Poţi estompa cearcănele aplicând – dimineaţa sau seara,15 minute – comprese cu infuzie de flori de tei.

·         Pentru acnee (mai ales la pubertate) şi psoriazis – se beau două-trei căni de ceai de tei pe zi fiindcă are  efecte reglatoare hormonale şi depurative.

Ce tratăm cu tei

Răceala,gripa şi tusea. Pentru descongestionarea căilor respiratorii şi ameliorarea celorlalte simptome care se manifestă într-un episod de răceală şi gripă,bea două-trei căni de ceai de tei fierbinte,îndulcit cu miere,la interval de două ore (se foloseşte şi bracteea).

Gastrita. Pentru a calma arsurile gastrice,încearcă pulberea de tei. Macină florile uscate ale plantei şi apoi cerne-le prin sita de făină. Ia câte o linguriţă,de trei ori pe zi,înainte de masă,apoi bea puţină apă. Substanţele active din tei cicatrizează mucoasa gastrică.

Afecţiunile biliare. Oboseala,stresul,alimentaţia nesănătoasă sau anumite boli afectează buna funcţionare a vezicii biliare. Ca să stimulezi secreţia biliară,consumă infuzie de tei,câte trei căni pe zi. Amestecă o linguriţă de flori de salcâm cu o cană de apă clocotită şi lasă la răcit cel puţin jumătate de oră,apoi bea cu înghiţituri mici.

Anxietatea,surmenajul intelectual şi insomnia,dar şi durerile de cap,migrenele,vertijul. Fă o cură cu  pulbere de tei,câte trei-patru linguriţe de pe zi (din care 2 linguriţe seara,la culcare),o lună şi jumătate,cu două săptămâni pauză.

Hipertensiunea arterială. Infuzia de tei este vasodilatatoare şi linişteşte sistemul nervos central. Bea câte două căni de ceai pe zi,îndulcit cu o linguriţă de miere,dimineaţa şi seara.

Ştiai că…remediile pe bază de flori de tei au acţiune sedativă,diuretică,antivirală şi sudorifică?