Uleiul de arnică combate întinderile musculare

Datorită principiilor active, fiind cele care-i conferă proprietăţi antiinflamatoare, arnica este singura plantă recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. De aceea, uleiul, gelul şi crema de arnică sunt recomandate în prevenirea afecţiunilor circulatorii, articulare şi infecţioase.
Pe lângă proprietăţile antiinflamatoare conferite de compusul activ helenalina,arnicamai conţine şi alţii,precum carotenoizi,flavonoide – ambele având acţiune antioxidantă-şi mai multe uleiuri volatile. Proprietăţile antiinflamatoare şi antiseptice facilitează vindecarea rapidă a rănilor,fiind extrem de eficiente în tratarea vânătăilor.În tratamentul vânătăilor se foloseşte tinctura,care se prepară astfel:se toarnă jumătate de litru de alcool 70% peste 50 de grame de flori proaspăt culese. Se pune amestecul într-un recipient de sticlă şi se lasă la soare cel puţin o săptămână,după care se filtrează şi se aplică pe locul afectat.
Citeşte şi:Profită din plin de calităţile terapeutice ale arnicăi!
Vindecă întinderile musculare
Produsele pe bază de arnică pot fi folosite doar extern. Uleiul de arnică este benefic pentru pregătirea musculaturii înainte de activitate fizică,pentru vindecarea întinderilor şi
,dar şi pentru combaterea febrei.
-Flori de arnică
-Ulei de măsline
-Un borcan
Culege florile de arnică pe la amiază când emisia de uleiuri volatile este mare. Pune-le în borcan şi adaugă ulei de măsline cât să acopere plantele. Depozitează recipientul într-un loc însorit,3 săptămâni,agitându-l zilnic.
După cele trei săptămâni,filtrează amestecul şi pune uleiul obţinut în sticluţe mici,pe care le depozitezi într-un loc uscat,răcoros şi întunecat. Masează zonele afectate cu ulei de arnică.
Citeşte şi:Arnica,leac pentru vânătăi şi umflături
Precauţii şi contraindicaţii de utilizare:
-Nu aplica produse care conţin arnică pe pielea cu plăgi deschise şi,de asemenea,evită zona ochilor.
-Poate genera reacţii alergice persoanelor care sunt sensibile la florile-de-colţ.
-Tratamentul intern prelungit sau în doze mari poate duce la stări de greaţă,la diaree,la ameţeală,la tulburări de echilibru,la tulburări respiratorii şi chiar la paralizie.
-Nu folosi uleiuri şi tincturi cu arnică chiar înainte de a te îmbrăca,pentru că pătează.
-Nu se administrează copiilor sub 3 ani,femeilor însărcinate sau care alăptează. Copiilor cu vârste între 3 şi 7 ani,se administrează doar sub supravegherea unui fitoterapeut.