Verdeţuri primăvăratice care te apară de boli

Surse bogate de vitamine şi de minerale, verdeţurile de sezon „însoţesc“ orice meniu sănătos şi gustos. Pe lângă asta, folosite în prepararea diverselor leacuri, ele previn bolile şi liniştesc simptomele dureroase ale unor afecţiuni.

Măcrişul previne afecţiunile inimii

simeon stalpnicul png

Plantă timpurie,care apare de regulă înaintea altor trufandale,măcrişul este bogat în vitamina C şi în caroten,doi antioxidanţi cu rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare şi a îmbătrânirii premature. Pentru a beneficia de calităţile lui,fierbi două linguriţe cu plantă împreună cu 250 ml de apă şi consumi trei căni pe zi. De asemenea,la fel de util este să faci o pastă din frunze uscate şi amestecate cu miere,care se aplică pe piele şi are efect emolient.

Cataplasme cu untişor,pentru varice

În Evul Mediu,untişorul era nelipsit de pe mesele celor anemici şi cu probleme de digestie. Mai mult de-atât,englezii consideră şi acum această verdeaţă o delicatesă,chiar dacă pe meleagurile româneşti nu se bucură de aceeaşi apreciere. Este o decizie înţeleaptă să profiţi din plin de calităţile curative ale plantei,deoarece frunzele de untişor,recomandate a fi consumate zilnic în salate asezonate cu oţet sau cu lămâie – 100 g pentru adulţi şi 50 g de plantă pentru copiii de peste 10 ani – stimulează secreţia glandelor salivare şi reglează aciditatea gastrică. În plus,îi ajută pe cei care au varice:frunzele de untişor zdrobite se prind cu un bandaj uşor de locurile bolnave şi sunt lăsate să acţioneze până când se usucă.

Linişteşti tusea cu sirop de ridichi

simeon stalpnicul png

Te supără tusea? Încearcă un sirop de mare ajutor! Tai câteva ridichi spălate,fără a le curăţa de coajă,şi le pui pe fundul unui vas în straturi,iar peste ele pui zahăr nerafinat. Le laşi la macerat într-un loc umbros,două săptămâni,până se formează un sirop gros,care se pune la păstrare în sticluţe de culoare închisă. Bea câte o lingură dimineaţa şi seara,până când te întremezi.

Decoctul de ştevie grăbeşte vindecarea rănilor

Ştevia are gust acrişor şi revigorant,fiind folosită cu precădere în reţetele culinare. Pe lângă calităţile ei gastronomice de necontestat,planta este bună şi în combaterea bolilor,în special a celor de piele. Eczemele şi bubele dulci,unele dintre cele mai supărătoare şi inestetice afecţiuni ale epidermei,trec mai repede cu ajutorul unui decoct de ştevie. Răzuieşti două rădăcini de ştevie,adică aproximativ două linguri,şi le pui în 300 ml de apă. Laşi să fiarbă un sfert de oră,apoi înmoi compresele sterile în acest decoct şi aplici pe zonele cu probleme.

Păpădia elimină toxinele din organism

Ca plantă medicinală,păpădia ajută în bolile biliare şi în cele hepatice. Ca să beneficiezi de proprietăţile ei curative,mănâncă zilnic,pe stomacul gol,cam cinci-şase tulpini în stare crudă. Acestea curăţă stomacul de substanţele care se elimină greu şi pot dizolva fără durere calculii biliari. Cura trebuie să ţină cel puţin o lună,până când păpădia înfloreşte. Dacă nu suporţi gustul amar,consumă tijele proaspete împreună cu miere de albine.

Ştiai că...Rădăcinile de păpădie conţin taraxacină,o substanţă utilă în vindecarea bolilor digestive