Vinurile medicinale întăresc imunitatea

1 71029 original jpg jpeg

Obţinute din diferite plante sau fructe cu proprietăţi vindecătoare, la care adaugi alcool sau drojdie, vinurile medicinale sunt unul dintre cele mai eficiente remedii naturale.

În funcţie de ingredientele folosite,vinurile medicinale întăresc imunitatea,tonifică organismul,calmează stările nervoase,îmbunătăţesc circulaţia sangvină şi ajută la prevenirea şi vindecarea mai multor afecţiuni.

Vinul de măceşe,bun în astenie

O băutură cu gust dulce-acrişor,care te umple de energie,este vinul de măceşe. Este de ajutor în caz de boli cardiovasculare,afecţiuni ale sitemului nervos,astenie,dar şi celor care suferă de boli digestive. Bogat în vitamina C,calciu,potasiu,magneziu,fier,taninuri,vinul de măceşe asigură buna funcţionare a organismului.

Ai nevoie de 1,5 kg de măceşe proaspete,1,5 kg de zahăr,4 litri de apă,10 g de drojdie. Zdrobeşti bine măceşele,apoi le pui într-o damigeană. Într-un alt vas,faci un sirop din zahăr şi apă,pe care îl laşi la foc potrivit,timp de 5-10 minute. Îl iei de pe foc,îl laşi să se răcească,după care îl torni peste măceşe. Astupi damigeana cu un dop şi laşi la fermentat,într-un loc întunecos,timp de 6-8 săptămâni. Se ia câte o linguriţă,de 2 ori pe zi,înainte cu 30 de minute de micul dejun şi de prânz.

Vinul de rozmarin,contra insomniei

Datorită flavonoizilor,vinul de rozmarin este un bun tonic cardiac,fiind de ajutor în tratarea anginei pectorale. Este util şi în caz de insomnie şi micşorează nivelul de colesterol „rău“ din sânge. Licoarea se obţine din 50 g flori de rozmarin,la litrul de vin roşu. Laşi la macerat o săptămână,într-un vas de sticlă. Bei câte jumătate de pahar,într-o cură de 21 de zile,de două ori pe zi.

Vinul de mentă elimină paraziţii intestinali

Menta este cunoscută pentru virtuţile sedative şi antibacteriene. Vinul obţinut din această plantă te scapă de stările de nervozitate,este util dacă ai palpitaţii şi alungă paraziţii intestinali. Pentru repararea băuturii ai nevoie de 500 ml de vin alb,500 ml de infuzie de mentă şi trei linguri de miere.

Amesteci ingredientele şi apoi le laşi la macerat,o lună şi jumătate,într-un vas metalic smălţuit,bine acoperit. După aceea,filtrezi şi pui vinul în sticluţe mici. Doza recomandată este de 50 ml,pe care o administrezi de 3 ori pe zi,înaintea meselor principale.

Vinul de salvie protejează sistemul nervos

Are proprietăţi antispastice,diuretice,antisudorifice,calmante. Este un bun tonic. Se recomandă în caz de migrene,tulburări cauzate de menopauză.

Este un bun adjunvat în caz de afecţiuni cardiace şi digestive. Pentru preparare,ai nevoie 100 g de plantă uscată şi de 1 l de vin alb. Pui salvia într-un vas de sticlă,apoi torni vinul şi închizi ermetic. Laşi la macerat 3 săptămâni,când vinul medicinal este gata. Se păstrează la frigider. Leacul se administrează la nevoie,nu mai mult de 30 ml pe zi.

Sfatul specialistului,dr. Ruxandra Constantina,medic specialist medicină de familie,apifitoterapie,naturopatie,Medica RD Esthetic

Aceste vinuri trebuie administrate în doze stricte,aproximativ 25-50 ml de 3 ori pe zi,înainte de masă.Vinurile medicinale obţinute din fructe de pădure (coacăze,afine,mure) au efecte tonice marcante,combat astenia şi anemia.În plus,vinul de afine are şi actiune antidiareică şi antiseptică,dizolvant al acidului uric,fiind indicat îngută,ateroscleroză,diaree.

Vinul de coacaze are efecte benefice în hipertensiune şi arteriopatii.Vinul medicinal de mentă este indicat în dispepsii,parazitoze intestinale,anxietate,nervozitate. Vinul de pere este bun în astenie,retenţie de apă (edeme),litiază renala,infecţii urinare,celulită.