Îţi simţi mereu gura uscată? Care e motivul şi ce poţi face

1 shutterstock 1719832231 jpg jpeg

Fie caniculă, fie frig, îţi simţi gura uscată chiar dacă abia ai baut apă? Xerostomia, cunoscută şi sub numele de gură uscată, este senzaţia de uscăciune în gură, care poate fi asociată cu o schimbare în compoziţia salivei sau reducerea fluxului salivar. Care sunt cauzele acestei afecţiuni şi ce urmări ar putea avea?

Chiar dacă bei mai multă apă decât de obicei, în cazul în care suferi de xerostomie îţi simţi mereu gura uscată. Printre simptome se numără gâtul uscat, dureri în gât, buze crăpate, probleme de vorbire, schimbări de gust, probleme la mestecat sau înghiţire, respiraţie urât mirositoare.

Această afecţiune poate fi cauată de anumite medicamente, îmbătrânire, tratamente împotriva cancerului, afectarea nervilor, consumul de tutun sau alcool, consumul de droguri recreative. Există sute de medicamente care au ca efect secundar gura uscată, dar cele mai frecvente sunt medicamentele pentru depresie, anxietate, hipertensiune arterială, anlgezice şi antihistaminicele.

Bolile care cauzează uscăciunea sunt bolile autoimune, fibroză chistică, boala Alzheimer, accidentul vascular cerebral sau diabetul. Respiraţia cu gura deschisă şi sforăitul pot provoca, de asemenea, xerostomie.

Xerostomia este un simptom foarte frecvent. Aproximativ 20% din populaţia generală şi până la 30% din femei suferă de această afecţiune. Este greu de tratat şi cu rezultate de multe ori nesaisfăcătoare, dar există unele metode prin care senzaţia de gură uscată poate fi ameliorată.

Există câteva lucruri pe care le poţi face chiar acasă pentru a calma gura uscată. Bea apă (inclusiv în timpul meselor), suge cuburi de gheaţă, evită alcoolul, tutunul şi cofeina, care îţi pot usca gura. Redu aportul de zahăr şi sare, păstrează-ţi buzele hidratate.

FOTO Shutterstock