Îţi simţi mereu gura uscată? Care e motivul şi ce poţi face

1 shutterstock 1719832231 jpg jpeg

Fie caniculă, fie frig, îţi simţi gura uscată chiar dacă abia ai baut apă? Xerostomia, cunoscută şi sub numele de gură uscată, este senzaţia de uscăciune în gură, care poate fi asociată cu o schimbare în compoziţia salivei sau reducerea fluxului salivar. Care sunt cauzele acestei afecţiuni şi ce urmări ar putea avea?

Chiar dacă bei mai multă apă decât de obicei, în cazul în care suferi de xerostomie îţi simţi mereu gura uscată. Printre simptome se numără gâtul uscat, dureri în gât, buze crăpate, probleme de vorbire, schimbări de gust, probleme la mestecat sau înghiţire, respiraţie urât mirositoare.

Această afecţiune poate fi cauată de anumite medicamente, îmbătrânire, tratamente împotriva cancerului, afectarea nervilor, consumul de tutun sau alcool, consumul de droguri recreative. Există sute de medicamente care au ca efect secundar gura uscată, dar cele mai frecvente sunt medicamentele pentru depresie, anxietate, hipertensiune arterială, anlgezice şi antihistaminicele.

Bolile care cauzează uscăciunea sunt bolile autoimune, fibroză chistică, boala Alzheimer, accidentul vascular cerebral sau diabetul. Respiraţia cu gura deschisă şi sforăitul pot provoca, de asemenea, xerostomie.

Xerostomia este un simptom foarte frecvent. Aproximativ 20% din populaţia generală şi până la 30% din femei suferă de această afecţiune. Este greu de tratat şi cu rezultate de multe ori nesaisfăcătoare, dar există unele metode prin care senzaţia de gură uscată poate fi ameliorată.

Există câteva lucruri pe care le poţi face chiar acasă pentru a calma gura uscată. Bea apă (inclusiv în timpul meselor), suge cuburi de gheaţă, evită alcoolul, tutunul şi cofeina, care îţi pot usca gura. Redu aportul de zahăr şi sare, păstrează-ţi buzele hidratate.

FOTO ShutterstockRecente

femeie la birou  foto   Shutterstock jpg
clickpentrufemei ro jpeg
Tarta cu legume  Sursa foto shutterstock 1980800048 jpg
Decoctul cu mai multe prebiotice decat chefirul  Sursa foto  shutterstock 2153597981 jpg
hygge jpg
meniu restaurant jpg
detergent lichid de vase jpg
nas infundat pe timpul noptii jpg
Tiramisu cu ceai matcha si kiwi  Sursa foto shutterstock 2287226011 jpg
dieta, creier, longevitate jpg
femeie fericita la birou jpg
Exercitiul simplu de Pilates care te ajuta sa slabesti  Sursa foto shutterstock 1922215715 jpg
Cafea cu pulbere de ciuperci medicinale  Sursa foto shutterstock 1453768808 jpg
Mini pizza rapida  Sursa foto shutterstock 351620420 jpg
culorile verii 2024 jpg
crampe musculare jpg
clickpentrufemei ro (8) jpg
3fYsLk00mMlZ009 SY0PoAAC7DQ Bd6KMwgrGLMAOi9X2fWgxhNf Yx5hyQH4tiLK5cc1YbNiIDh73VtLjYRNDRgjf1CJ8XoPA5vluitqBRefoH43N8UU39rMUMD5YfUCpp3r5uDwKY tQNsuI6oSj8
Uite aici top 3 idei de activități pe care le poți face alături de prietena ta cea mai bună într o sâmbătă după amiaza jpg
Top 5 locatii extraordinare de nunta pentru momentul tau de basm jpg