Locurile în care NU trebuie să te adăpostești de furtună

Furtunile sunt frumoase și putem admira la nesfârșit fulgerele impresionante, însă trebuie să știi că niciun loc aflat afară nu e sigur pentru tine în timpul unor astfel de evenimente meteorologice. Totuși nici în casă nu ești în siguranță oriunde!

furtuna shutterstock 132934481 jpg

În primul rând, dacă ești afară lângă apă în timpul unei furtuni, îndepărteză-te imediat! Același lucru e valabil și în casă – nu trebuie să stai în apropierea apei, a dușului, a cadei pline cu apă sau chiar a chiuvetei pline de vase și de… apă. Fulgerul poate circula prin sistemul de canalizare și nu vrei să te aflii tu la capătul celălalt, nu-i așa?

Totuși, apa nu e singurul pericol din casă pe timp de furtună. Prizele sunt și ele niște „capcane” din simplul motiv că fulgerul călătorește prin cablurile de metal fără nicio problemă. În concluzie, cel mai bine e să te ferești de ferestre, uși, balcoane, terase și apă când ești în casă și încep tunetele și fulgerele.

Atunci când cauți un loc în care să te adăpostești pe timp de furtună, acesta nu trebuie să fie la înălțime. Așadar evită dealurile, vârfurile munților sau orice grămăjoară care te ridică cât de cât de la sol, în aceste situații. Iar, dacă se întâmplă să fii deja la înălțime când începe furtuna, coboară cât mai repede într-o zonă joasă. Dar trebuie să știi că nici culcatul pe burtă pe pământ nu e recomandat. Atât timp cât te aflii afară, ești în pericol.

Adăpostul tău din exterior trebuie să fie la ceva distanță de orice obiect conducător de electricitate. Adică nu te apropii de garduri din metal, stâlpi de curent și nici măcar de alți oameni. Nu e nicio exagerare! Dacă te aflii într-un grup mare de oameni când începe furtuna, separați-vă unii de alții, pentru a scade numărul de victime care pot exista dacă fulgerul lovește pământul din apropierea voastră.

În momentul în care cerul începe să se întunece și primele picături de ploaie se arată, cel mai bun plan pe care începi să ți-l faci e să stai undeva unde n-o să te uzi. Afară n-o să fie posibil acest lucru. Disperat, o să cauți un copac sub care să te bagi și care să te ferească de ploaie. Totuși, un copac izolat e o pericol ridicat. Dacă te aflii într-o zonă cu mulți copaci și tot felul de plante, adăpostește-te sub cele care sunt cele mai joase, cele mai apropiate de pământ.

Stâncile nu sunt nici ele de preferat în plină furtună. Fie poate lovi fulgerul, fie pot cădea bolovani pe ele și te pot pune în pericol în doi timpi și trei mișcări. Cum spuneam, fugi de orice sursă de apă, fie râu, lac sau pârâu.  

Fulgerele lovesc obiectele cele mai înalte, inclusiv stâlpii de pe stradă, copacii izolați sau statuile din oraș. Din acest motiv e crucial să te ferești de terenuri de golf și pajiști întinse. Dacă ești singurul lucru de acolo sau cel mai înalt, ești în mare pericol și trebuie să pleci imediat de acolo.

Se pare că riscul de-a fi lovit de fulger în toată viața ta e de 1 la 15.300.

Conform celor relatate de Weather.gov, cei mai mulți oameni loviți de fulger au pățit acest lucru înainte sau după punctul culminant al furtunii, pentru că fulgerul poate lovi la distanțe de kilometri întregi de locul în care plouă. Asta însemană că, deși furtuna pare pe final, nu și-a încheiat încă „spectacolul” oferit.

Dacă vrei să știi la ce depărtare e fulgerul de tine, numără secundele până la tunet, apoi împarte numărul de secunde la 5. Rezultatul e distanța dintre tine și fulger. Simplu, nu?

Foto - ShutterstockRecente

Cum sa fii confortabila si rafinata in sezonul rece TOP piese vestimentare care NU pot lipsi din garderoba ta! jpg
tipuri de nasturi jpg
Anca Alungulesei silueta jpg
sfaturi parinte copil shutterstock 1318903208 jpg
cateva detalii importante la alegerea vasului de wc  1654350490 jpg
caserole catering din polistiren snick ambalaje jpg
De ce este extrem de important să îți usuci mâinile după spălare, foto shutterstock jpg
Cele mai utile electrocasnice descopera aparatura esentiala pentru o casa moderna jpg
Ce include revizia periodica a masinii si cand ar trebui sa o faci jpg
input jpg
Kiwi, foto shutterstock jpg
Ce băutură caldă şi delicioasă îţi reduce colesterolul   Sursa foto Pixabay jpg
amantă personalități moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
Lupta impotriva virusurilor   Alimente care iti vor proteja sistemul imunitar jpg
Un nou trend pe TikTok  Banda izolatoare pentru un somn mai bun   Sursa foto Shutterstock jpg
Ce tip de sport se potriveste zodiei tale   Sursa foto Shutterstock jpg
Coafuri la modă în toamna lui 2022   Sursa foto Shutterstock jpg
Cum poti porni un business in industria de beauty sfaturi si trucuri pretioase jpg
Eva Pavel Catalin Botezatu jpg
labute patrupezi plimbare foto shutterstock 1530537530 jpg