Lucruri pe care le atingi zilnic sunt printre cele mai murdare suprafeţe din lume. Şi nu sunt toaletele!

1 shutterstock 248158471 jpg jpeg

Chiar dacă facem abstracţie de virusul SARS-CoV-2, lumea este un loc plin de alte virusuri, germeni şi bacterii. Suntem înconjuraţi de miliarde de microorganisme şi, până la urmă, nu e anormal, iar expunerea la unii germeni poate chiar să ducă la creşterea imunităţii. Însă nici nu trebuie să exagerăm, pentru că unele suprafeţe pe care le atingi zilnic chiar sunt pline de astfel de microorganisme.

Desigur, există o mulţime de bacterii, virusuri şi germeni pe care ar trebui să încercaţi să le evitaţi. Şi, cu toate că sunteţi conştienţi de multe surse de contaminare, este posibil să le ignoraţi pe cele mai comune. 

Cumpărăturile la supermarket ar trebui să fie o activitate lipsită de stres. Dar dacă te gândeşti câte suprafeţe şi produse atinse de alţii (producător, descărcător, angajat al magazinului, alţi clienţi) atingi şi tu, nivelul de stres nu mai rămâne atât de jos. Printre cele mai contaminate obiecte din supermarketuri se află coşurile şi cărucioarele de cumpărături. Chiar dacă magazinul susţine că le dezinfectează periodic, nu ar strica o măsură de precauţie în plus, aşa că ar fi bine să le ştergeţi mânerele cu un şerveţel umed. 

Nu este o surpriză să auzi că banii sunt plini de tot felul de agenţi patogeni. Un studiu publicat de Future Microbiology a arătat că banii pot fi un factor de răspândire pentru Salmonella, E. coli, gripa, rotavirus şi hepatita. Toate acestea au fost identificate pe bancnote şi monede. Recomandat este să vă igienizaţi mâinile şi după ce aţi scos bani din bancomat. S-a descoperit că aceste aparate adăpostesc şi ele tot felul de microbi.

Aţi văzut vreodată pe cineva apăsând butonul liftului cu cotul? Pare amuzant, dar pur şi simplu este vorba de minimizarea contactului cu suprafeţe pline de microorganisme, adică butoanele liftului. O cercetare a relevat că aceste butoane colonizează mai mulţi agenţi patogeni decât scaunele de toaletă. 

Telefonul mobil este unul dintre obiectele care pot transmite foarte multe boli. Un studiu publicat în Germs a arătat că un telefon are pe suprafaţa sa 17.032 de copii ale genei ARNr bacteriene, care pot ajunge oricând pe mâini şi pe faţă. Dezinfectarea constantă a acestui dispozitiv poate ajuta să micşoraţi riscul răspândirii bolilor.

Când vă opriţi pentru a alimenta automobilul, vă puteţi expune la mult mai mult decât noxe. Mii de persoane vin în contact în mod regulat cu mânerul unei pompe de benzină, iar pe aceste suprafeţe s-au descoperit colonii formate din milioane de bacterii. De asemenea, volanul, mânerul interior al uşii, centura de siguranţă şi schimbătorul de viteze sunt printre cele mai contaminate suprafeţe din propria maşină, aşa că nu ar strica să le dezinfectaţi în mod regulat.

FOTO Shutterstock