Mit sau adevăr despre temperaturile scăzute şi ridicate. Cum pot fi distruşi germenii

1 shutterstock 559007371 jpg jpeg

Omoară o temperatură ridicată sau scăzută germenii din jur? Specialiştii explică de ce unele metode funcţionează în unele situaţii şi altele nu. În schimb, cea mai bună metodă de a îndepărta germenii este spălatul pe mâini cu apă şi săpun.

Germenii, aşa cum sunt viruşii, bacteriile şi ciupercile, răspund diferit în faţa temperaturilor reci sau calde, scrie Insider.com

De exemplu, virusul ce cauzează gripa prosperă în perioada rece, motiv pentru care iarna începe sezonul gripal. În general, temperaturile ridicate sunt mai potrivite pentru uciderea germenilor, dar asta nu este obligatoriu. Cea mai eficientă metodă pentru a preveni răspândirea germenilor este spălarea frecventă (şi corectă) a mâinilor. Referitor la virusul SARS-CoV-2, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că diferitele metode pentru a preveni infecţia cu noul coronavirus, ca de exemplu timpul petrecut pe vreme rece sau prin zăpadă, băile fierbinţi, uscătoarele de rufe sau lămpile ultraviolete, nu au niciun efect asupra noii tulpini de coronavirus. În schimb, situaţiile în care temperaturile ridicate pot ucide germenii sunt atunci când fierbi apa pentru a ucide bacteriile de pe produsele alimentare, folosirea maşinii de spălat vase, spălarea hainelor murdare etc. 

Apa fierbinte

Temperaturile între 60-65 de grade Celsius sunt eficiente pentru a ucide majoritatea viruşilor, iar apa mai fierbinte de atât combate agenţii patogeni, cum ar bacteriile, virusurile şi protozoarele (organisme microscopice). De altfel, sunt specialişti care recomandă o temperatură de cel puţin 71 de grade Celsius a apei pentru spălarea produselor alimentare sau pentru a ucide bacteria Legionella, o bacterie obişnuită care se găseşte în apă şi care poate provoca afecţiuni pulmonare. 

Pentru hainele sau alte ţesături contaminate, Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie sugerează spălarea lor la o temperatură de 60 de grade Celsius, împreună cu un produs care conţine înălbitor, care va maximiza efectul dezinfectant. Cu toate acestea, metoda este recomandată în situaţia în care eşti bolnav, iar hainele sau alte ţesături sunt contaminate. Îmbrăcămintea obişnuită necesită uscarea. De exemplu, căldura unui uscător de rufe variază între 57-65 de grade Celsius, iar cele mai multe dintre microorganismele dăunătoare sunt ucise în uscător, la o temperatură mare, spre deosebire de maşina de spălat. De altfel, o maşină de spălat vase este, de obicei, suficientă pentru a steriliza vasele în interior. Dacă alegi să speli vasele manual, sunt specialişti care recomandă să speli şi să cureţi cu un detergent de vase, la o temperatură a apei de 45 de grade Celsius, apoi să le limpezeşti la o temperatură mai mare, de 77 grade Celsius. Spălarea mâinilor cu apă rece sau fierbinte nu produce efect. De reţinut, spălarea mâinilor cu apă şi săpun îndepărtează murdăria şi germenii, mai degrabă decât să-i ucidă. 

Gătitul la temperaturi ridicate 

Majoritatea bacteriilor prosperă la temperaturi cuprinse între 4-60 de grade Celsius. În această situaţie, bacteriile cresc şi se înmulţesc la fiecare 20 de minute. Astfel, frigiderele ar trebui să se menţină la o temperatură de până în 4 grade Celsius, pentru a rămâne în afara zonei de pericol. Există bacterii şi viruşi (patogeni) care pot fi ucişi la o temperatură de 74 grade Celsius sau mai mare, în timpul gătitului. Cu alte cuvinte, în timpul preparării alimentelor, structura germenilor se va deteriora şi, astfel, ele nu vor mai putea funcţiona. O temperatură ridicată ucide majoritatea bacteriilor şi viruşilor alimentari, cum ar fi Salmonella, o bacterie contractată de la păsările de curte şi ouăle puţin gătite. Când găteşti, asigură-te că este preparat corect, până la capăt, sau te poţi folosi de un termometru alimentar. 

 • carne crudă - gătită la cel puţin 63 de grade Celsius 
 • carne tocată - gătită la 71 de grade Celsius 
 • carnea păsărilor de curte - gătită la 74 de grade Celsius 

Resturile/porţiile alimentare se pot reîncălzi la o temperatură de cel puţin 74 de grade Celsius şi trebuie păstrate corespunzător la frigider, într-un recipient, în decurs de două ore de la gătit. 

Temperaturile scăzute

Este o concepţie greşită conform căreia congelarea alimentelor va ucide bacteriile. Realitatea este că procesul de congelare va face ca bacteriile să fie inactive sau îngheţate, dar care “vor reveni la viaţă” şi care se vor înmulţi după ce vei scoate produsele de la congelator, la temperatura camerei. Un exemplu este şi bacteria E.coli. Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) din SUA recomandă dezgheţarea produselor alimentare în frigider. Recente

durere in gat jpg
Tu iti asiguri suficienta Vitamina D iarna Sursa imagine Pixabay jpg
animal care doarme sursa  Shutterstock jpg
Paturile ponderate stimuleaza melatonina Sursa imagine shutterstock 751827643 jpg
dinți, zâmbet sursa  shutterstock jpg
ClickPentruFemei (1) (10) jpg
Ce simptome da boala streptococica Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil sursa  Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic jpg