Mituri despre îngrijirea şi sănătatea pielii. Statul picior peste picior favorizează apariţia varicelor?

1 shutterstock 434199571 jpg jpeg

Pentru că dermatologia este una dintre cele mai căutate specialităţi medicale, astăzi demontăm câteva mituri despre îngrijirea pielii pe care mulţi le consideră a fi reale.

Îngrijirea pielii este un subiect des dezbătut pe reţelele de socializare şi nu numai. Cu atât de multe sfaturi şi creme care promit rezultate „peste noapte” nu este de mirare că această temă poate fi atât de confuză. De asemenea, cumpărăturile la farmacie pot reprezenta, de asemenea, o altă provocare atunci când trebuie să citeşti toate etichetele produselor. Deci, cum ştii ce ţi se potriveşte, cu adevărat? Iată câteva mituri în care experţii spun că ar fi bine să nu mai crezi!

Mitul 1: „Persoanele cu pielea grasă nu au nevoie de cremă hidratantă‟

Adevărul este că deşi ai pielea grasă, trebuie să îţi hidratezi tenul, de cel puţin o dată pe zi. Persoanele cu tenul gras, trebuie să folosească produse care nu înfundă porii. „Caută opţiuni non-comedogenice, adică mai puţin probabil să înfunde porii. Sau încearcă, mai degrabă, un ser sau un gel, decât o cremă”, sugerează Dr. Paul Friedman.

Mitul 2: „Testat dermatologic înseamnă că un dermatolog recomandă acel produs‟

Această afirmaţie de marketing înseamnă doar că acel produs a fost revizuit de un dermatolog certificat, nu că ar fi şi recomandat de către el. „Un produs poate fi testat dermatologic, chiar dacă doar un singur medic l-a verificat. Nu se face concret diferenţa între o singură testare şi un studiu amplu. În loc să te bazezi pe această afirmaţie, mai bine discuţi cu dermatologul tău pentru a-ţi recomanda ceea ce ţi se potriveşte”, spune medicul Tina Alster.

Mitul 3: „Statul picior peste picior favorizează apariţia varicelor‟

Adevărul este că nu statul picior peste picior te expune asupra acestui risc, ci timpul petrecut în această poziţie. „Venele superficiale se umflă, ele devenind vizibile prin piele. Stând ore în şir, picior peste picior te poţi expune acestui risc. Femeile au de două ori mai multe şanse decât bărbaţii să se confrunte cu aceste vene. Pentru a putea avea control asupra lor, vă recomand să vă menţineţi la o greutate sănătoasă, să nu fumaţi şi să faceţi des mişcare”, spune Dr. Friedman, pentru Prevention.

Mitul 4: „Vitamina E tratează cicatricile şi vergeturile‟

Adevărul este că vitamina E nu estompează aceste semne şi s-ar putea chiar să îţi irite pielea. Într-un cadrul unui studiu, o treime din persoanele care şi-au aplicat vitamina E pe cicatrici au raportat o erupţie roşie pe piele. „Cremele cu acid hialuronic sau cu retinol pot face bine. Evitarea soarelui este, de asemenea, benefică pielii. Acestea nu vor elimina vergeturile, dar pot ajuta” spune medicul.

Sursă foto: Shutterstock