3 probleme ginecologice care pot apărea la orice vârstă
De-a lungul anilor, cele mai multe dintre femei se confruntă cu mici probleme ginecologice, fie că e vorba despre dereglări ale menstruaţiei, apariţia unei ciuperci sau despre dureri în timpul actului sexual.
Sunt lucruri fireşti,despre care poţi să vorbeşti deschis şi,mai ales,să nu amâni controlul ginecologic atunci când ai conştientizat că ai o problemă. Cu cât primeşti mai repede un diagnostic şi apoi un tratament,cu atât problemele vor fi rezolvate.
Dereglările menstruale
Menstruaţia este un proces absolut firesc pentru sănătatea femeii,pregătind organismul pentru o posibilă sarcină. Apare la pubertate (în jurul vârstei de 12-13 ani) şi se încheie la menopauză. Durata medie a sângerării este curpinsă între 3 şi 5 zile,iar ciclul menstrual,adică perioada de timp de la începutul unei menstruaţii până la următoarea menstruaţie,poate fi între 20 şi 45 de zile,dar cu o medie de 28 de zile. În primele luni de la debut,menstruaţiile pot veni cu întreruperi mai lungi şi pot dura un număr diferit de zile. Pe măsură ce anii trec,menstruaţia se stabilizează şi vine regulat. Mai sunt şi cazuri în care pot fi mici întârzieri sau să vină mai devreme cu câteva zile. După 40-45 de ani,ovarele îşi încetinesc funcţionarea,iar ciclul poate deveni neregulat,iar menstruaţia vine din ce în ce mai rar. Este un fenomen firesc şi anunţă femeia de apropierea menopauzei.
Apariţia menstruaţiei prea timpurie sau absenţa ei până la împlinirea a 15 ani,este un semn al unei afecţiuni ginecologice şi este bine să mergi la control de specialitate (ginecolog şi endocrinolog). Menstruaţia mai lungă de 7 zile sau foarte abundentă (se mai numeşte şi menoragie) este,de asemenea,un semn al unei boli ginecologice sau al unei tulburări de coagulare a sângelui – fibrom uterin,polipi uterini,sindromul ovarelor polichistice etc.
După 45-50 de ani creşte mult riscul de a dezvolta o formă de cancer uterin,col sau ovarian. Tocmai de aceea,mergi la medic dacă nu ai nici un semn că intervalele între perioadele menstruale se răresc ori menstrele nu scad în intensitate,sângerările au reapărut după o absenţă de 4-6 luni,ai dureri în zona abdominală,balonări inexplicabile,constipaţie etc.
Candidoza vaginală
Candidoza este o infecţie fungică ce afectează organele genitale,cavitatea bucală etc. Pe parcursul vieţii,trei din patru femei vor suferi de candidoză cel puţin o dată. Infecţia vaginală fungică nu este considerată o boală cu transmitere sexuală,chiar dacă ciuperca poate fi răspândită prin contact genital şi oral. Principalele simptome ale candidozei sunt:
· Scurgeri vaginale,dense şi de culoare alb-gălbuie
· Mâncărimi în zona genitală
· Inflamarea labiilor şi vaginului
· Dureri la contactul sexual
Printre cele mai folosite medicamente în tratarea candidozei se numără ovulele,cremele şi comprimatele fungice. Simptomele ar trebui să dispară după 7-14 zile de tratament. În caz contar,este bine să mergi din nou la medic pentru un consult suplimentar si pentru o altă schemă de tratament.
Durerile în timpul actului sexual
Durerile in timpul actului sexual sunt prezente la aproape 60 % dintre femei,indiferent de vârstă. Zonele sensibile,cele în care femeile resimt cel mai des dureri in timpul actului sexual,sunt cele situate la intrarea în vagin,în partea de jos a abdomenului,în zona lombară şi zona perineului. De asemenea,zona labiilor mici şi a intrării în vagin sunt printre zonele cu sensibilitate crescută. Durerile pot fi resimţite asemănătoare cu o arsură sau mâncărime,pot fi surde,înţepătoare sau acute. Cauzele acestor dureri se pot datora fie unor boli ginecologice netratate,dar pot depinde şi de actul sexual propriu-zis. La începutul activităţii sexuale,durerea este firească,aceasta dispărând treptat. În cazul femeilor care nu au o afecţiune ginecologică,o explicaţie a acestor dureri este faptul că lubrefierea vaginală (secretată firesc în timpul excitaţiei) nu a fost suficientă. Problema poate fi rezolvată prin folosirea unor lubrifianţi pe bază de apă. O altă cauză poate fi de natură psihologică – teama de a nu rămâne însărcinată,de a nu-ţi mulţumi partenerul etc-,caz în care fie stai de vorbă cu partenerul pentru a rezolva aceste mici temeri,fie apelezi la ajutorul unui medic sexolog. O altă cauză a durerilor în timpul actului sexual este dată de specificul poziţiilor de sex,dar şi de compatibilitatea cu partenerul. Nu în ultimul rând,femeile pot avea diferite reacţii la produsele de igienă folosite. Dacă,în schimb,durerea este prelungită în timpul actului sexual şi după,există câteva simptome care arată că aceasta se datorează unor afecţiuni ginecologice:
· dureri persistente în zona abdomenului (în zona ovarelor sau în profunzimea abdomenului)
· dureri care se resimt în zona rectului,lombară
· volum crescut al abdomenului
· sângerări apărute în afara perioadei de ciclu
· dureri însoţite de miros neplăcut
Cu cât vârsta avasează,durerile în timpul actului sexual pot să apară ca o consecinţă a uscăciunii şi atrofierii mucoasei vaginale. Folosirea unor lubrifianţi ajută la rezolvarea acestui disconfort.
Sfatul specialistului:
Dr Andreas Vythoulkas,medic obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate
”Menstruaţia este un proces unic,specific fiecărei femei. Dereglările pot să apară când este vorba despre ovare micropolichistice,despre stres,diverse afecţiuni endocrinologice,oboseală sau urmarea unei diete drastice. O dereglare este,de cele mai multe ori,o simplă modificare care se întâmplă aproape la orice femeie,dar ca să fim siguri că nu este nimic mai rău,aceasta trebuie investigată. Candidoza vaginală este o infecţie produsă de înmulţirea exagerată a unei ciuperci,Candida Albicans. Este o problemă foarte des întâlnită,care afectează majoritatea femeilor cel puţin o dată pe parcursul vieţii. Pentru a avea cel mai bun şi corect tratament,cel mai bun sfat este să mergeţi la doctorul ginecolog pentru efectuarea unor analize specifice”.