4 dintre cei mai de temut inamici ai fertilităţi
Tu ştii care sunt factorii care te pot lăsa fără urmaşi? Într-adevăr, infecţiile genitale şi afecţiuni, precum fibromul uterin pot scădea şansele să concepi un copil, dar sunt şi alţi factori care pot duce la infertilitate.
Stilul actual de viaţă,care ne îndeamnă să fim mereu activi şi să facem lucrurile într-un timp foarte scurt,poate fi de vină pentru apariţia problemelor de fertilitate.
Mai precis,obiceiurile de zi cu zi,cum sunt alimentaţia nesănătoasă,viciile,de exemplu,consumul de cafea şi tutun,ne pot lăsa fără privilegiul de a avea urmaşi.
Obezitatea,principalul vinovat
Vrei să devii mamă? Dacă ai surplus de kilograme,cel mai bine ar fi să urmezi un program de slăbire,care să includă un regim alimentar şi exerciţii fizice,de ajutor pentru a pierde în greutate.
În caz că nu ştiai,excesul de grăsime scade fertilitatea atât în cazul femeilor,cât şi în cel al bărbaţilor,arată studiile recente.
Rezultatele la care au ajuns cercetătorii arată că obezitatea influenţează negativ hormonii implicaţi în reproducere. Astfel că riscul de infertilitate creşte în raport direct cu numărul de kilograme în plus.
Limitează consumul de cafea
Dacă încerci de ceva vreme să rămâi însărcinată,dar nu reuşeşti,să ştii că de vină poate fi cafeaua. Cofeina în exces,mai exact peste 300 mg pe zi,îngreunează şansele femeilor de a rămâne însărcinate. Studiile de specialitate au scos la iveală că dacă bei zilnic 4 ceşti de cafea ai cu 25% şanse mai puţine să concepi un copil.
Evită ambalajele cu bisfenol!
Tot mai multe cercetări în domeniu au tras un semnal de alarmă asupra utilizării ambalajelor ieftine şi la-ndemână care conţin bisfenol (BPA). Este o substanţă care se găseşte înambalajele de plastic,cum ar fi caserolele pe care le foloseşti în bucătărie. Se pare că bisfenolul poate produce dezechilibre hormonale,cu impact negativ asupra fertilităţii.
Tratamentele cu antibiotice scad concepţia
Unele medicamente,precum antidepresivele,antibioticele,dar şi anumite analgezice reduc şansele de concepţie atât în cazul femeilor,cât şi al bărbaţilor.
Nu încerca să concepi un bebeluş cât eşti sub tratament medicamentos,pentru că sunt şanse mici să rămâi însărcinată. Din fericire,odată terminat tratamentul,revine la normal şi fertilitatea.
Bine de ştiut!
Iei anticoncepţionale? Nu-ţi face griji! Acestea nu afectează fertilitatea,dimpotrivă,ajută la tratarea unoR boli,precum endometrioza,una dintre cauzele infertilităţii.