4 semne care îţi arată că trebuie să mergi la psiholog

1 65872 original jpg jpeg

Cu toţii trecem prin perioade de stres, supărare sau furie. Atunci când ne aflăm în aceste stări ne este greu să realizăm dacă avem nevoie să apelăm la un specialist. Iată care sunt principalele semne care îţi arată că trebuie să mergi la un psiholog:

Din păcate,în România,75% dintre persoanele cu o problemă psihica cer ajutor după mai mult de una an,uneori ajungându-se ca o persoană să ceară sprijin abia după 30 de ani de la debutul problemei. Una din patru familii are un membru care suferă de probleme de sănătate mintală.

Sunt statistici îngrijorătoare care atestă lipsa de informare a românilor referitoare la problemele psihice şi la modul în care acestea sunt tratate. De aceea,este bine să fim atenţi la principalele semne care îţi indică faptul că trebuie să mergi la psiholog.

Pierderea unui om drag,o despărţire sau pierderea jobului – semne că trebuie să mergi la psiholog

 „Huffington Post“ a consultat trei psihologi,Daniel Reindenberg,Mary Alvord şi Dorothea Lack,pentru a ne informa despre ce anume ar trebui să ne trimită în cabinetul psihologului atunci când simţim că suntem la pământ

Aceştia spun că,durerea pierderii unui om drag,o despărţire sau pierderea slujbei pot fi evenimente care să te facă să te gândeşti la consultarea unui psiholog. „Tindem să ne gândim că aceste sentimente vor trece de la sine,dar nu totdeauna se întâmplă aşa“,spune Alvord. Durerea cauzată de o pierdere ne poate împiedica să funcţionăm,ne poate face să ne izolăm de prieteni sau familie,mai spun specialiştii consultaţi de  „Huffington Post“.  Alţi oameni tind să răspundă sentimentelor de durere într-o manieră agitată:hiper-socializare,inabilitatea de a mai sta singur,pierderea somnului. Şi acestea sunt semne care trebuie să ne trimită la specialist.

Semne că trebuie să mergi la psiholog – Îngrijorarea prietenilor faţă de tine şi consumul crescut de băutură

Un alt semn că trebuie să mergi la psiholog este şi alcoolul. Dacă ai început să consumi băuturi alcoolice în exces sau să te foloseşti de substanţe halucinogene,şi chiar dacă te gândeşti cât de mult ai bea ca să uiţi,poate fi un semn că vrei să amorţeşti sentimentele cărora nu le poţi face faţă. Substanţele halucinogene sau alcoolul pot fi înlocuite chiar şi de mâncare. „Schimbări ale apetitului pot semnala că ai o problemă. Şi mâncatul prea mult pe fond nervos,şi mâncatul prea puţin sau deloc ne semnalează o problemă care nu poate fi rezolvată de la sine“,continuă Reindenberg.

Prietenii tăi sunt îngrijoraţi de tine   Uneori prietenii pot observa schimbări pe care tu ai greutăţi în ale identifica. Nu ezita să iei în considerare opinia prietenilor tăi. „Dacă cineva din viaţa ta începe să fie îngrijorat cu privire la atitudinea ta şi îşi exprimă îngrijorarea,este un semn pe care ar trebui să-l iei în calcul“,conchide Reindenberg. 

În plus,dacă dintr-odată ai renunţat la toate hobby-urile tale şi nu mai ai dispoziţie pentru nimic,atunci e cazul să-i faci o vizită doctorului psiholog. Lipsa dorinţei de a face ceva,orice,prezenţa deziluziei,tristeţii,sunt semne clar de depresie. Un psiholog te poate ajuta să vezi lucrurile mai clar sau chiar să ai punct de plecare într-o nouă direcţie.