5 tipuri de demenţă şi cum le deosebeşti

1 66276 original jpg jpeg

Alzheimerul este una dintre cele mai grave boli, ce afectează anumite zone ale creierului. Pe măsură ce boala progresează, poate duce la dificultăţi de comunicare, comportament şi schimbări de judecată. În timp ce este de departe cea mai frecventă cauză de demenţă, medicii spun că nu este singura.

Demenţa vasculară

Aproximativ 10% din cazurile de demenţă sunt considerate a fi din cauza fluxului sangvin redus la nivelul creierului,mai exact din cauza unui cheag sau vas de sânge blocat parţial. Acest tip de demenţă este cunoscut sub sub numele de demenţă vasculară. Aceste blocaje pot provoca accidente vasculare cerebrale,ce pot duce la un declin în executarea unor funcţii,cum sunt dificultăţi de planificare şi organizare.

Demenţă cu corpi Lewy

În noiembrie,revista People a publicat un interviu cu Susan,soţia lui Robin Williams,în care a explicat că actorul s-a sinucis din cauza demenţei cu corpi Lewy. Aceştia sunt aglomerări de proteine,numite alfa-synuclein,care se adună în zona cortexului,favorizând pierderi de memorie şi dificultăţi în gândire similare ca şi în cazul bolii Alzheimer. Totodată,boala se manifestă prin tulburări de somn,halucinaţii şi rigiditate musculară,cum se întâmplă în cazul bolii Parkinson.

Demenţa Parkinson

Când aceleaşi aglomerări de proteine alfa-synuclein se adună într-o parte a creierului numită „substantia nigra“ (substanţa neagră),ele deteriorează celulele nervoase care produc dopamina,declanşând probleme de circulaţie. Acestea sunt semne distinctive ale bolii Parkinson,cum sunt tremor şi încetinire în mişcări. De obicei,în cazul în care o persoană suferă de Parkinson de cel puţin câţiva ani,înainte de a apărea anumite modificări cognitive,va fi diagnosticată cu demenţă Parkinson.

Demenţa frontotemporală sau boala Pick

Această afecţiune,aşa cum îi sugerează şi numele,se caracterizează prin degenerarea celulelor nervoase,fie frontal,fie de lobi temporali ai creierului (cei din spatele frunţii sau din spatele urechilor). Demenţa frontotemporală,de obicei,determină modificări în competenţe de personalitate,comportament şi comunicare.

Demenţa mixtă

O persoană poate avea,de asemenea,o combinaţie de diferite modificări cerebrale în acelaşi timp. Cel mai frecvent,această formă mixtă de demenţă este o combinaţie de demenţă vasculară şi boala Alzheimer.