6 lucruri neştiute despre menstruaţie

1 72809 original jpg jpeg

În ciuda faptului că cele mai multe femei au menstruaţie lunar, acest fenomen continuă să fie foarte surprinzător pentru cele mai multe dintre noi. Adeseori, putem anticipa perioada în care vine menstruaţia şi când are loc ovulaţia, dar în ce priveşte mecanismul de funcţionare al corpului, mai sunt multe de învăţat.

1. Unele femei pot simţi ovulaţia

Ovulaţia,care durează 1-2 zile,se referă la faza din ciclul menstrual când ovarul eliberează un ovul pentru fertilizare. În această perioadă,pot apărea mici modificări subtile,cum ar fi o sensibilitate în zona pieptului,temperatura corpului puţin mai ridicată,o mică scurgere vaginală. Unele femei pot simţi toate aceste modificări şi pot chiar să aibă mici dureri abdominale. Chiar înainte de ovulaţie,se dezvoltă un folicul în ţesutul ovarian. Când ovulul este eliberat,rupturile foliculului pot fi iritante pentru unele femei.

2. Lungimea unui ciclu variază

Un ciclu mediu este de obicei de 28 de zile,deşi este normal ca acesta să varieze oriunde între 21 şi 35 de zile. Atunci când se calculează durata ciclului,prima zi este prima zi a menstruaţiei,iar ultima este ziua dinaintea următoarei menstruaţii.  Lungimea ciclului diferă de la femeie la femeie,dar şi de la o lună la alta şi este influenţată de stres,dietă şi o serie de alţi factori.

3. Crampele menstruale pot apărea şi în alte zone ale corpului

Unele femei se confruntă cu mici dureri de spate sau în partea superioară a picioarelor,care sunt atribuite unei reţele de nervi din interiorul regiunii pelviene. Cele mai multe femei vor spune că,în loc de o durere ascuţită,crampele menstruale se simt mai mult ca o durere surdă.

Citeşte şi:Semne ale accidentului vascular cerebral

4. Este puţin probabil ca sexul să calmeze crampele

Dacă ai auzit vreodată că sexul este un bun remediu pentru crampe,află că e puţin probabil să fie adevărat. Orgasmul provoca contracţii musculare netede ale vaginului si uterului care sunt plăcute pentru mulţi,dar pot fi incomode pentru alţii. În plus,atunci când colul uterin este atins,ceea ce se întâmplă, uneori,în timpul actului sexual,pot să apară crampe uterine. 

5. În perioada ovulaţiei eşti mai atractivă

Un studiu din revista Psychological Science arată că bărbaţiisunt mai atraşide femeile aflate în perioada ovulaţiei,nivelul lor de testosteron crescând semnificativ în preajma unor femei aflate în acea perioadă. Aceleaşi studii arată că,instinctiv,femeile sunt mai cocheteîn acea perioadă.

Citeşte şi:Cum combaţi insomnia fără medicamente

6 Durează chiar şi un an reglarea ciclului

Prin pilulele anticoncepţionale se administrează o doză de hormoni artificiali,care imită ceea ce corpul tău face în mod natural. Unul dintre modurile în aceşti hormoni previn sarcina este prin suprimarea ovulaţiei. După ce încetezi să mai iei pilule,este posibil ca ciclul să revină la normal într-un timp destul de mare.