7 întrebări la care doctorii îţi vor răspunde cu siguranţă

1 73200 original jpg jpeg

Vizita la medic are loc de cele mai multe ori pe fugă. Te duci cu o problemă punctuală, cu o idee în cap despre ce ţi se întâmplă, şi te trezeşti că, înainte să-ţi dai seama, deja consultul s-a terminat. De obicei acesta nu durează mai mult de 20 de minute.

De multe ori pleci de la medici cu mai multe  întrebări decât aveai înainte de consult. Dar situaţia se poate schimba dacă îţi aminteşti să îi pui următoarele întrebări,la care doctorii răspund de obicei.

„Este îngrijorătoare greutatea mea?”

Nu presupune că eşti ok din punct de vedere al greutăţii doar pentru că medicul nu spune nimic despre asta. Este surprinzător,dar probabil nu va aduce el în discuţie acest subiect sensibil. Un studiu recent arată că subiectul a fost ignorat la aproape jumătate din vizitele medicale,iar 70% dintre pacienţii obezi nu au fost diagnosticaţi ca având probleme cu greutatea. Dacă ştii că te-ai îngrăşat sau că ai slăbit în ultima perioadă,mai mult decât ţi s-ar fi părut normal,nu-ţi fie frică să aduci în discuţie şi asta. Cel mai probabil,doctorul va şti ce să îţi recomande.

„Te-ai spălat pe mâini?”

Deşi poate părea şocant,această întrebare nu este deloc deplasată. Aşa că va trebui să îl întrebi (frumos,desigur). Chiar dacă doctorii spun tot timpul să te speli pe mâini,asta nu înseamnă că ţin cont de propriile sfaturi. Se pare că doar 30-40% dintre ei se spală pe mâini înainte de control. Deşi poate fi un subiect incomod,în felul acesta eşti sigură că nu pleci cu alte probleme de sănătate din cabinetul lui. Poţi spune ceva de genul:"Ştiu, pare o nebunie să vă întreb, dar sunt puţin paranoică".

„Poate să mă vadă asistenta?”

Sunt cazuri în care doctorii sunt extrem de ocupaţi,mai ales în sezonul rece,când cazurile de infecţii virale se înmulţesc. În această situaţie,dacă ai o urgenţă precum erupţiile cutanate,tuse sau secreţii nazale care nu pot aştepta până săptămâna următoare,când se eliberează medicul,întreabă-l dacă este ok să te vadă asistenta lui. Sunt situaţii în care asistentele sunt la fel de competente în evaluarea anumitor probleme de sănătate. Doar doctorul poate decide.

„Pot să am încredere în acest site?”

Cei mai mulţi dintre noi verifică simptomele pe internet înainte de a merge la doctor. Cu toate astea,ar trebui să fii mai rezervată,dat fiind că unele site-uri prezintă informaţii inexacte sau eronate. Sunt şi aplicaţii care te ajută să descoperi de ce ai putea suferi,dar nu toate sunt ok. Doctorul tău ştie cel mai bine care sunt sursele de încredere.

„Ce protecţie solară recomandaţi?”

Deşi protecţia solară scade riscul de cancer de piele cu 78%,adevărul este că doar 1% dintre doctori amintesc de acest subiect în timpul controlului. De aceea este important să aduci tu în discuţie subiectul.

„Este normal să mă simt aşa?”

Fie că grijile financiare,o ceartă în families au o problem de sănătate te fac să te simţi deprimată,nu ezita să îi spui doctorului despre asta. Un studiu recent arată că mai puţin de o treime din persoanele cu depresie sunt tratate.

„Există riscuri să fac atac de cord?”

Dacă simţi disconfort sau presiune în piept,ameţeli,greaţă şi senzaţie de sufocare,trebuie să ştii că acestea sunt câteva dintre semnele unui atac de cord,de aceea este esenţial să întrebi. Într-un studiu realizat în Marea Britanie,în 2016,se arată că 30% dintre cei care au suferit un atac de cord au primit diagnosticul greşit,ceea ce creşte riscul de deces. Descrie simptomele clar,în mod specific,calm,subliniind că n-ai mai simţit acest lucru până acum.