7 lucruri pe care nu le ştiai despre candida
Mâncărime, senzaţie de arsură, scurgeri vaginale şi durere, acestea sunt o parte din cele mai cunoscute simptome ale infecţiei cu candida. Dar ştiai că această infecţie nu este neaparat o boală genitală?
Se pare că există mai mult de 20 de specii diferite de candida pe şi în corpul fiecărei persoane,care poate provoca o infecţie nu neaparat vaginală. Dacă vrei să te protejezi,iată ce trebuie să ştii despre candida:
1. Nu sunt cele mai frecvente infectii vaginale
Cea mai comună infecţie vaginală este vaginita bacteriană (BV),o infecţie cauzată de dezvoltarea excesivă a bacteriilor în vagin. Dacă te auto-tratezi,crezând că ai candida,dar simptomele nu se ameliorează,mergi la ginecolog pentru a afla exact de ce tip de infecţie suferi.
2. Poţi deveni rezistentă la tratamentele pentru candida
Două din trei femeicare cumpără medicamente pentru candida,nu suferă de această afecţiune,potrivit Departamentului de Sănătate şi Servicii Umane. În timp,corpul tău poate deveni rezistent la tratament,ceea ce va îngreuna lupta cu candida,atunci când chiar vei avea această infecţie.
3. Poţi face candida şi în gură
Se numesc“afte” şi sunt la fel de urât pe cât par. Din fericire,aftele pot fi tratate cu pastile anti-fungice care pot fi cumpărate de la farmacie,pe bază de prescripţie medicală.
4. Candida poate fi cauzată de materiile fecale
Candida poate “staţiona” în rect. Astfel,atunci când ieşi cu scaun,este posibil ca organismele de candida să migreze spre vagin. Nu există nicio modalitate de a preveni acest lucru,dar probiotcele pot ajuta la scăderea numărului de bacterii din rect,la fel cum ajută şi duşurile locale după fiecare utilizare a toaletei. De asemenea,trebuie evitat să ai contact sexual vaginal,imediat după unul anal,pentru a reduce riscul de a trece candida din rect în vagin.
5. Şi băieţii pot avea candida
Dacă un bărbat are contact sexualneprotejat cu o femeie care are candida,el se poate infecta,de asemenea. Simptomele pot include mâncărime,arsură,roşeaţă şi erupţie pe organul genital. Tratamentul este acelaşi ca şi pentru femei şi cel mai bine este să îl urmeze ambii parteneri pentru a evita reinfectarea. Nu există instrucţiuni speciale pentru bărbaţi,dar medicii recomandă ca partenerul să aplice crema direct pe zona infectată,de două ori pe zi,timp de 5 până la 7 zile.
6. Candida poate fi un semn al diabetului zaharat
Femeile a caror glicemie are valori alarmate riscă mai mult să dezvolte infecţii cu candida. Când nivelul glicemiei este ridicat,excesul de zahăr creşte riscul de infecţii cu candida. Dacă ai avut această infecţie de mai mult de trei ori într-un an,cel mai bine este să te programezi la o consultaţie pentru a exclude diabetul sau alte afecţiuni grave.
7. Iubitorii de paste sunt mai expuşi riscului de infecţie cu candida
Candida se găseşte în mod natural în tractul digestiv. Un studiu publicat în 2013 în revista PLoS One arată că cei care au avut un regim alimentar bogat în carbohidraţi au fost mai susceptibili la infecţiile cu candida decât persoanele care consumă mai mult proteine,aminoacizi şi acizi graşi. Şi,ca să nu spui că nu ai ştiut,candida este posibil să apară chiar imediat după ce ai consumat o masă bogată în carbohidraţi!