7 vaccinuri de care ai nevoie când călătoreşti în ţări exotice

1 71908 original jpg jpeg

Sincer, cine se gândeşte la vaccinuri când primeşte o superofertă de vacanţă într-o zonă exotică? Ei bine, dacă vrei să călătoreşti înafara Europei şi nu mergi în SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelandă, este important să ai vaccinurile de rutină la zi, cum ar fi cel contra poliomielitei şi cel contra rujeolei.

Recomandat este să vorbeşti cu personalul medical sau cu cei de la o agenţie de voiaj de încredere despre imunizările de care ai putea avea nevoie,cu cel puţin 6 săptămâni înainte de călătorie. Iată care sunt cele mai comune vaccinuri pe care trebuie să le faci înainte de a merge în excursii exotice.

Tetanos

Cele mai multe răniri în călătoriile din străinătate au loc în accidente rutiere. Totuşi,situaţia se agravează dacă răniţii se pricopsesc şi cu tetanus,ca urmare a contactului dintre rană şi pământ. Bacteria care provoacă tetanos se găseşte în sol,aşa că,dacă nu eşti vaccinat,aceasta este una dintre primele măsuri de precauţie după orice incident soldat cu rănire. Vaccinul DTP protejeaza impotriva tetanosului,dar şi a difteriei şi pertussis (tuse convulsivă). În Indonezia,Thailanda şi Laos sunt focare mari de difterie şi,în ultimii ani,pertussis este o afecţiune comună la nivel mondial. Adulţii ar trebui să primească cel puţin o doză de vaccin DTP la fiecare 10 ani.

Poliomielită

Cu toate că poliomielita a fost eradicată în Europa,aceasta încă mai există în unele părţi ale lumii. Dacă te-ai vaccinat în copilărie,ai putea avea nevoie de un rapel când mergi în călătorie ca adult. Poliovirusul,care provoacă boala potenţial letală,mai există în Afganistan şi Pakistan. Dacă nu te-ai vaccinat încă,ar trebui să faci toate cele trei vaccinuri în serie înainte de a călători în aceste ţări.

Hepatita A

Hepatita A se transmite prin alimente contaminate,apă şi sol şi se pare că afectează mai mult de 10 milioane de oameni din întreaga lume,în fiecare an. Este uşor să iei contact cu ea,dat fiind faptul că există doar 7 locuri în lume unde Hepatita A nu reprezintă o problemă. Este bine să te vaccinezi dacă nu călătoreşti în Canada,Europa de Vest şi Scandinavia,Japonia,Noua Zeelandă şi Australia. Zonele cu risc crescut sunt Asia,Africa,America de Sud,America Latină şi Orientul Mijlociu.

Hepatita B

Aceasta se transmite prin sânge şi este mai greu de contactat decât hepatita A,dar există totuşi un risc minim de a o lua,în diverse circumstanţe.

Febra galbenă

Se transmite prin înţepături de ţânţar şi poate să se manifeste sub o formă uşoară sau poate afecta ficatul sau duce chiar la insuficienţă renală. Acest vaccin este obligatoriu pentru a putea intra în anumite ţări,în special în Africa şi în America Centrală şi de Sud.

Rujeolă

Rujeola a revenit în anumite părţi ale lumii,inclusiv în România,deoarece tot mai puţine persoane decid să se vaccineze. Cele mai multe focare de rujeola sunt cauzate de oamenii nevaccinaţi care călătoresc în ţările cu focare. Boala se răspândeşte cu uşurinţă prin tuse şi strănut şi poate fi transmisă de la o altă persoană,chiar înainte de a apărea erupţiile cutanate,semnul distinctiv. Dacă nu ai fost vaccinat în copilărie sau nu ai avut boala (care oferă imunitate),ar trebui să te vaccinezi. Acesta este inclus în vaccinul MMR (rujeola-oreion-rubeolă) şi necesită două doze,a doua la cel puţin 28 de zile de la prima.

Holeră

Holera se transmite prin alimente infectate şi apă şi este frecventă în zonele cu instalaţii sanitare insalubre. Holera poate provoca diaree severă,ceea ce duce la deshidratare cu potenţial letal.



Recente

Biscuiti cu migdale  Sursa foto shutterstock 397045621 jpg
clickpentrufemei ro (16) jpg
Exercitii pentru mobilitate  Sursa foto shutterstock 2503715157 jpg
shutterstock 2389084967 jpg
Biscuiti cu cafea  Sursa foto shutterstock 123816595 jpg
shutterstock 2003468705 jpg
shutterstock 1150416335 jpg
femeie  foto   Shutterstock jpg
Pilaf de vinete  Sursa foto shutterstock 1533460418 jpg
shutterstock 2322448153 jpg
Greseala in etapa de demacheriere  Sursa foto shutterstock 1670788486 jpg
shutterstock 2505655825 jpg
Fursecuri cu gem de caise  Sursa foto shutterstock 2183724259 jpg
vârste  foto   Shutterstock jpg
gastro final jpg
De cate ori e indicat sa mananci pe zi  Sursa foto shutterstock 2313839567 jpg
shutterstock 2523212311 jpg
Cum iti activezi hormonii care tin greutatea sub control  Sursa foto shutterstock 2478575365 jpg
DJI 0658 jpg
shutterstock 1827278702 jpg