Adevărat şi fals despre pilulele contraceptive

1 74728 original jpg jpeg

Ai auzit că anticoncepţionalele nu sunt atât de sigure în ceea ce priveşte prevenirea sarcinilor nedorite? Am făcut o selecţie cu ce e adevărat şi ce e ficţiune în zvonurile despre anticoncepţionale.

Dacă iei pilule mult timp,rămâi mai greu însărcinată

Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Spitalul Universitar din Copenhaga a scos la iveală că anumiţi indicatori de fertilitate,un tip de hormoni şi aspectul foliculilor,sunt mai scăzuţi cu până la 19 procente în timpul administrării anticoncepţionalelor,faţă de perioadele când nu se iau pilule.

De asemenea,volumul ovarian este cu până la 52 de procente mai mic decât în mod obişnuit.

Unii specialiştii susţin că totul îşi revine la normal imediat ce se renunţă la contraceptive,în timp ce alţii spun că este nevoie de trei cicluri menstruale,pentru ca activitatea aparatului reproducător să funcţioneze la capacitate maximă.

Anticoncepţionalele îngraşă

Problema acumulării de kilograme în timp ce sunt administrate anticoncepţionale s-ar putea datora nu compoziţiei pilulelor. Acestea nu cresc pofta de mâncare,dimpotrivă,unele tipuri de pilule pot contribui la scăderea în greutate.

Ce se întâmplă,de fapt? Studiile în domeniu susţin că îngrăşarea este cauzată de o afecţiune fizică provocată de anumite cauze psihologice.

Cu alte cuvinte,din punct de vedere psihosomatic,unele femei au senzaţia că antioncepţionalele le cresc pofta de mâncare,prin urmare se alimentează suplimentar.

Nu ai nevoie de protecţie atunci când alăptezi

Statistic,există un risc de a rămâne însărcinată în proporţie de 5%,chiar dacă-ţi alăptezibebeluşul la cerere,în mod exclusiv,fără mese de lapte formulă.

Dacă începi să îi introduci celui mic laptele praf în meniu,în completarea meselor de lapte de mamă,riscul de a rămâne însărcinată creşte.

În caz că nu ştiai,administrarea de pilule anticoncepţionale scade producţia de lapte.

Pilulele contraceptive măresc riscul de cancer mamar

Într-adevăr,studiile amănunţite în domeniu au scos la iveală un risc-e drept,mic-de a dezvolta cancer la sân,dacă iei anticoncepţionale.

Acest risc poate fi trecut uşor cu vederea,spune specialistul în obstetrică şi ginecologie Louise Farell,şi cel mai adesea tumorile mamare se dezvoltă la femeile trecute de 45 de ani.

„Pentru femeile care au în istoricul medical apariţia unor noduli la sân sau au vârste peste 40 de ani,e indicat să consulte un medic specialist atunci când vor să ia contraceptive. Acesta le va recomanda fie pilule cu un nivel mai scăzut de estrogen,fie va decide că nu este cazul să fie administrate pilulele,dacă starea de sănătate a femeii nu permite acest lucru“,spune specialistul.