Află ce analize sunt esenţiale anual!

1 71960 original jpg jpeg

A avea grijă de sănătate este cel mai important lucru, de aceea trebuie să mergi la un control medical anual, la medicul de familie. În urma acestuia, doctorul poate recomanda anumite analize medicale.

Medicul de famile îţi poate da trimitere pentru teste de sânge precum o hemoleucogramă completă,test de sânge care poate evidenţia mai multe afecţiuni. Este vorba atât despre boli acute (infecţii şi inflamaţii),afecţiuni cronice (anemie,alergii),cât şi despre  boli maligne.

Alte teste sangvine recomandate sunt VSH (viteza sangvină),glicemia (nivelul zahărului din sânge),profilul lipidic (colesterol total,HDL-colesterol,LDL-colesterol,trigliceride),transaminazele,ureea,creatinina (evaluare renală),ionograma (Na,K,Cl,Ca,Mg).

În cazul femeilor,evaluarea ginecologică şi testul Babes Papanicolau sunt obligatorii,o dată pe an.

Investigaţii obligatorii după 40 de ani

După împlinirea vârstei de 40 de ani,analizele sangvine devin obligatorii. Tot după această vârstă,este recomandat ca femeile să facă în fiecare an o mamografie. Dacă ai în familie persoane care au suferit de cancer la sân,medicul îţi poate recomanda să-ţi faci prima mamografie înainte de a împlini 40 de ani. Totodată,este nevoie şi de o evaluare a hormonilor tiroidieni (fT3,fT4,TSH,ATPO). 

În cazul bărbaţilor,după 40 de ani este necesară analiza sângelui pentru antigenul specific al prostatei,PSA.

Control stomatologic,de două ori pe an

Femeile care au trecut de vârsta de  50 de ani trebuie să-şi facă analizele hormonale în fiecare an. Aceste analize pot fi efectuate de rutină,o dată la cinci ani,după împlinirea vârstei de 35 de ani. 

Foarte importantă este sănătatea dinţilor,de aceea controlul stomatologic trebuie făcut o dată la şase luni,de către toţi cei care au împlinit 18 ani. Şi un control oftalmologic este necesar în fiecare an sau o dată la doi ani,după vârsta de 40 de ani.

Analizele de rutină,gratuite

Este important de ştiut că analizele de rutină pot fi făcute gratuit,în fiecare an,cu trimitere de la medicul de familie. Acestea se pot face în unităţile medicale de stat şi în toate clinicile private care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. La copii,analizele de sânge sunt recomandate doar când există suspiciunea unei boli.

INFO

După împlinirea vârstei de 50 de ani pot fi făcute şi teste de auz şi de memorie,la recomandarea medicului.

Bine de ştiut

Informaţii despre analizele decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănăătate găseşti pe cnas.ro.

Sfatul specialistului

Călin Ciubotaru,medic de familie

Toţi pacientii trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru evaluarea periodică a stării de sănătate şi anume:în fiecare an copiii între patru şi 18 ani,cel puţin o dată la trei ani adulţii asimptomatici cu vârsta între 18 şi 39 ani,iar adulţii simptomatici între 18-39 ani şi cei de peste 40 ani an de an. În urma consultaţiei de evaluare,medicul decide dacă sunt necesare investigaţii suplimentare:analize,ecografii,consultaţii la alte specialităţi,etc. De asemenea,pentru pacienţii cu boli cronice,medicul indică analizele care trebuie efectuate şi periodicitatea acestora.