Află totul despre chisturile ovariene!

1 74319 original jpg jpeg

Chisturile ovariene se întâlnesc tot mai des în rândul femeilor, indiferent de vârstă. Netratate corespunzător, acestea pot da complicaţii grave, ducând în unele cazuri chiar şi la infertilitate.

Chisturile sunt mici formaţiuni cu lichid situate la nivelul ovarelor. În procesul firesc al ovulaţiei,în cazul în care foliculul ovarian nu ovulează,se formează chisturile. Dacă ovarul continuă să nu elimine ovulul,ci,dimpotrivă,să menţină foliculul sub formă de chist,poate apărea infertilitatea. În cele mai multe din cazuri,chisturile nu sunt canceroase,susţine Monica Pandrea,medic primar în obstetrică-ginecologie din cadrul Donna Medical Center,Bucureşti. Cu toate acestea,controlul ginecologic regulat poate depista apariţia acestora,medicul putând recomanda în urma investigaţiei o schemă de tratament personalizată.

Tipuri de chisturi ovariene

Chisturile ovariene sunt de mai multe feluri,cele mai des întâlnite fiind:

-         chistul funcţional (simplu),care este legat de ciclul menstrual şi dispare fără tratament;

-         chistul endometriozic (endometriom),determinat de apariţia endometriozei;

-         chistul dermoid (sau teratom),care poate conţine componente solide.

Care sunt factorii care favorizează apariţia chisturilor

-         menstruaţia neregulată;

-         infertilitatea;

-         tratamentul în urma cancerului mamar;

-         hipotiroidismul sau alte dereglări hormonale.

Cele mai frecvente simptome

De obicei,chisturile ovariene funcţionale sunt asimptomatice şi nici nu necesită tratament pentru că dispar în timpul ciclului menstrual. Totusi,cu cât acestea cresc în dimensiune,cu atât e mai mare posibilitatea să apară senzaţiile de disconfort. Acestea se pot manifesta prin:

-         urinări frecvente;

-         dureri abdominale după efort fizic sau după act sexual;

-         modificări ale ciclului menstrual;

-         creşteri în greutate.

Mai rar,când chistul sângerează sau s-a rupt,pot apărea simptome severe precum:

-         dureriri pelviene severe;

-         greţuri şi vărsături;

-         stări de leşin,ameţeli;

-         sângerări vaginale abundente.

Tratament

Chisturile care nu depăşesc dimensiunea de 2 cm pot fi tratate cu anticoncepţionalecare sunt prescrise pentru o perioadă de câteva luni de către medicul ginecolog.

În cazul chisturilor ovariene de dimensiuni mai mari,de aproximativ 5 cm,se poate apela la tratamentul laparoscopic. Printr-o procedură minim invazivă,chistul se izolează,se elimină şi este examinat la biopsie pentru a se determina dacă este sau nu de natură canceroasă. În urma acestei operaţii,pacienta se recuperează foarte repede şi poate merge acasă în aceeaşi zi. 

Există cazuri în care chistul ajunge la dimensiunea de 10 cm şi poate anunţa chiar şi prezenţa unui cancer ovarian. În această situaţie,se apelează la operaţia clasică. Intervenţia se realizează sub anestezie generală.

Sfatul specialistului

Monica Pandrea,medic primar în obstetrică-ginecologie,Donna Medical Center

Chisturile ovariene care cresc rapid în dimensiune sau cele apărute pe perioada menopauzei,care depăşesc 3 cm,trebuie investigate. De altfel,în aceste cazuri,este indicată intervenţia chirurgicală. În schimb,la cele de dimensiuni mari,necanceroase,se poate aştepta un ciclu menstrual,pentru că ele pot regresa fără tratament. De asemenea, se mai pot recomanda pilulele contraceptive,pe o durată limitată de câteva luni,pentru a „pune ovarele în repaus“,metodă prin care chistul ovarian se poate retrage.