Ai diabet? 6 lucruri pe care nu trebuie să le ascunzi doctorului

1 72879 original jpg jpeg

Cât de mult rău poate face o mică minciună albă atunci când este vorba de a răspunde la întrebările doctorului tău? De fapt, dacă ai diabet zaharat, orice ascunzi medicului poate să se întoarcă împotriva ta.

Uneori,oamenii nu le spun doctorilor adevărul,poate din dorinţa de a câştiga simpatia acestuia sau de teama de a nu fi certaţi. Dar,dacă nu spui adevărul,problema ta de sănătate s-ar putea agrava.

1. Verific regulat nivelul zahărului din sânge

Monitorizarea glicemiei este un instrument puternic pentru menţinerea diabetului sub control. De fapt,2 din 3 persoane cu diabet zaharat nu îşi verifică nivelul zahărului din sânge atât de des cât recomandă  Asociaţia Americană de Diabet,potrivit unui studiu realizat pe 44.181 de persoane. Dacă ai diabet zaharat de tip 1,poate fi necesar să faci testul de 4-7 ori pe zi. Abordarea onestă ar fi să îi explici de ce nu verifici atât de des cât îţi spune el.

2. Îmi iau medicamentele tot timpul

Aproximativ 20 până la 40% dintre persoanele cu diabet nu îşi iau medicamentele aşa cum le-a prescris medicul,potrivit experţilor de la Johns Hopkins University School of Medicine. Totuşi,trebuie să ştii că nu poţi ţine sub control diabetul,dacă nu îţi iei pastilele. Corect ar fi să îi spui doctorului exact ce te împiedică să le iei:efectele secundare,barierele financiare,faptul că uiţi de ele etc. Împreună,puteţi găsi soluţia corectă pentru ca tu să ţii boala sub control.

3. Fac exerciţii în fiecare zi

Doar 19% dintre cei cu diabet zaharat fac activitatea fizică de care au nevoie,asta în situaţia în care exerciţiile îmbunătăţesc sensibilitatea la insulină şi solicită celulele musculare pentru a trage mai multă glucoză din sânge. Recunoaşte că ai fost sedentar şi spune-i medicului cât de mult efort fizic poţi depune,chiar dacă e vorba doar de câteva minute de sport pe zi.

Citeşte şi:Hipocalcemia,o boală silenţioasă

4. Mereu mănânc sănătos

Într-un studiu recent realizat pe pacienţi din Europa,SUA,India,Japonia şi Brazilia,50% dintre respondenţi au recunoscut că nu şi-au schimbat cu adevărat dieta. Totuşi,o alimentaţie sănătoasămenţine sub control tensiunea arterială,colesterolul şi creşterea în greutate-condiţii esenţiale pentru a evita agravarea bolii.

5. Nu s-a schimbat nimic în viaţa mea sexuală

Până la 50% dintre bărbaţii cu diabet au probleme de disfuncţie erectilă. După vârsta de 75 de ani,procentul creşte la 90. De altfel,aproximativ jumătate dintre femeile cu diabet au probleme cu funcţiile sexuale. Acestea pot fi mai puţin evidente,dar includ uscăciunea vaginală şi pierderea libidoului. Totuşi,fii onestă,oricât de greu ţi-ar fi. Medicul te poate ajuta.

6. Eu să fumez? Nu!

Aproximativ 1 din 5 persoane cu diabet zaharat sunt fumători,iar în acest caz,fumătorii se confruntă cu un risc mai mare de boli de inimă,accident vascular cerebral,boli de rinichi,probleme de vedere,precum şi leziuni ale nervilor şi reducerea fluxului sanguin la nivelul picioarelor,ceea ce poate încetini vindecarea rănilor şi a infecţiilor. Nu uita că aceasta este şansa ta să renunţi la fumat. Discută cu medicul. Cele mai eficiente strategii includ produse de înlocuire a nicotinei,medicamente de calmare şi consiliere.

Citeşte şi:Semne ale accidentului vascular cerebral