Alcoolul şi medicamentele: asocieri nepermise

1 72656 original jpg jpeg

Adeseori, alcoolul poate provoca reacţii periculoase când este combinat cu medicamentele prescrise de medicul tău – chiar şi cu cele eliberate fără reţetă sau pe bază de plante.

Chiar dacă pare tentant,mai ales în această perioadă când participi la mesele de Sărbători,alcoolul nu face casă bună cu pastilele. Consumând chiar şi o cantitate mică de băutură atunci când urmezi un anumit tratament prescris de medic,îţi pui sănătatea în pericol.

Efecte adverse

Alcoolul poate să crească semnifi cativ efectul unor medicamente sau să dea reacţii secundare potenţial periculoase. De exemplu,dacă iei medicamente pentru reducerea anxietăţii şi le asociezi cu alcoolul,amestecul îţi provoacă ameţeli,somnolenţă sau respiraţie foarte lentă şi creşte astfel riscul unei supradoze. Acelaşi lucru este valabil şi pentru categoria de analgezice opioide cu acţiune foarte intensă. Combinaţia alcool-antibiotice poate să scadă capacitatea acestora de a lupta împotriva infecţiei.

Atenţie:Riscul unor efecte secundare nedorite creşte atunci când bei alcool şi iei mai mult de un medicament.

Combinaţii interzise

Dacă sunt asociate cu băuturile alcoolice,medicamentele antihistaminice utilizate în tratamentul alergiilor dau somnolenţă. Lista asocierilor nepermise continuă cu tratamentele prescrise pentru reglarea tensiunii arteriale. Acestea pot provoca probleme cardiace variate când sunt administrate împreună cu alcool. Iar dacă iei pilule pentru subţierea sângelui şi ai consumat mai mult de 3 pahare cu tărie,creşte semnifi cativ riscul unui accident vascular cerebral. Aşa că,dacă medicul tău ţi-a prescris un tratament medicamentos,gândeşte-te de două ori înainte de a pune mâna pe pahar.

Pericol pentru sănătatea ficatului

Dacă iei în mod regulat analgezice (medicamente antidurere) şi nu te poţi abţine de la câteva pahare de vin sau bere zilnic,pui în pericol sănătatea ficatului. Tot băuturile alcoolice interacţionează în mod periculos cu medicamentul numit Bactrim (substanţe active:trimetropin şi sulfametoxazol),precum şi cu codeina,administrate pacienţilor cu afecţiuni respiratorii. De asemenea,aspirina şi ibuprofenul,în combinaţie cu alcool,pot duce la ulcer şi la alte probleme gastrointestinale.

Cât de severe sunt reacţiile

Tipul şi severitatea acestor reacţii depind de medicamentul pe care îl iei,de cantitatea de alcool pe care ai consumat-o şi de factori precum greutatea,înălţimea şi vârsta. În plus,la persoanele care consumă în mod regulat mari cantităţi de alcool,riscul ca unele medicamente să interacţioneze cu substanţa este mai mare,comparativ cu băutorii mai puţin experimentaţi.

Epilepticii nu trebuie să bea

Alcoolul afectează modul în care pilulele prescrise de medicul tău sunt absorbite de organism şi descompuse apoi în ficat,spun specialiştii. Dacă faci excese,ficatul tău va produce mai multe enzime,astfel încât organismul să poată scăpa de substanţă mult mai repede. Aceleaşi enzime ar putea,totodată,să descompună medicamentele pe care le iei pentru o anumită afecţiune,aşa că pastilele nu vor mai avea efectul dorit. Un exemplu foarte bun în acest caz sunt medicamentele prescrise pentru epilepsie,aşa că bolnavii aceştia trebuie să evite în totalitate orice fel de băutură alcoolică.

Info plus

  • Când alcoolul este asociat cu medicamente,creşte riscul unor complicaţii precum leziuni ale ficatului,probleme cu inima,hemoragie internă,tulburări de respiraţie şi depresie.
  • Dacă iei un medicament,întreabă medicul sau farmacistul înainte de a consuma alcool,pentru a evita interacţiunile periculoase dintre cele două.
  • Deşi majoritatea tratamentelor sunt sigure când sunt administrate exact aşa cum ţi-a indicat medicul,este important să citeşti prospectul. Unele medicamente pentru tuse,răceală şi alergii conţin mai mult de un ingredient care poate interacţiona cu alcoolul.
  • Băuturile interacţionează negativ şi cu unele remedii din plante,cum ar fi cele care conţin sunătoare,muşeţel,valeriană şi lavandă.