Alergia, o problemă pentru tine?
20% din populaţia lumii suferă de rinită alergică, iar aproximativ 6 % au o alergie alimentară. Acestea pot fi severe şi pot pune în pericol viaţa, astfel încât diagnosticul pus de specialişti este necesar.
Ce sunt alergiile?
Alergiaeste răspunsul sistemului imunitar la substanţe care sunt inofensive în mod normal,cum sunt polenurile,alimentele sau acarienii din praf. Simptomele alergice pot varia de la cele uşoare până la şoc anafilactic,când viaţa este în pericol. Simptomele comune ale alergiilor sunt:strănutul,mâncărimile ochilor şi secreţiile nazale,respiraţia şuierătoare,senzaţie de apăsare în piept,tusea,buze,ochi şi faţă umflate. Este posibil să te confrunţi şi cu dureri de stomac sau cu senzaţia de vomă.
Ce este anafilaxia?
Anafilaxia este o reacţie alergică extremă şi severă,care afectează întregul corp. Aceasta se declanşează de obicei la câteva minute de la expunere. Vinovaţii comuni sunt:fructele cu coajă lemnoasă,arahidele,susanul,ouăle şi fructele de mare,în timp ce anumite medicamente,cum sunt penicilina ori înţepătura de albine sunt periculoase pentru unii.
Care este diferenţa dintre o alergie la alimente şi intoleranţă
„Intoleranţele sunt diferite alergii alimentare-acestea nu sunt cauzate de sistemul imunitar şi nu pun viaţa în pericol“,spune medicul Amena Warner. Intoleranţele afectează de obicei adulţii,rareori sugarii,care sunt mai puţin susceptibili să aibă alergii. Cele mai frecvente simptome sunt gastro-intestinale:balonare,gaze sau scaune moi. Mai pot apărea şi erupţii cutanate,dureri articulare şi de cap.
„Puteam să beau lapte înainte,dar acum nu mai pot. De ce?“
Mulţi oameni au intoleranţă parţială la lactoză. Asta înseamnă că pot consuma o anumită cantitate de produse lactate,dar că pot avea dureri de stomac şi balonare dacă exagerează cu anumite cantităţi. Lactoza se găseşte în produsele lactate şi se adaugă şi în alimente,cum sunt pâinea şi prăjiturile.
„Copilul meu plânge fără încetare. Ar putea fi alergic la laptele de vacă?“
„Alergia la proteinele din lapte de vacă apare la 5% din sugarii şi copiii mici,şi de obicei dispare în jurul vârstei de 5 ani“,spune dieteticianul Tanya Haffner. Intoleranţa la lactoză la copii este de obicei tranzitorie,ca urmare a unei tulburări,cum este boala celiacă.