Ameţeli cauze. Ce probleme de sănătate se ascund în spatele lor

1 73393 original jpg jpeg

Ameţeli cauze. Ţi se întâmplă adesea să-ţi pierzi echilibrul şi să ai senzaţia că totul în jurul tău se mişcă? Acestea sunt simptomele ameţelilor peste care poate ai trecut de multe ori cu vederea sau le-ai pus doar pe seama oboselii.

Stările,însă,pot fi un semnal care anunţă dezechilibre sau afecţiuni ale organismului. Pentru siguranţa ta,consultă medicul specialist.

1. Ameţeli cauze - Variaţiile de tensiune arterială

Oscilaţiile de tensiune nu au o cauză bine determinată însă pot apărea în urma secreţiei excesive a hormonilor renali,a unui efort îndelungat,a deshidratării sau a expunerii permanente la stres. Durerile de cap,ameţeala şi leşinul pot fi semne ale variaţiilor de tensiune arterială.

Citeşte şi:

Cum scapi de durerile de cap fără medicamente

7 paşi ca să previi apariţia durerilor de spate

2. Migrenă

Mai mult decât o simplă durere de cap,migrenele se manifestă printr-un disconfort puternic care poate dura între 4 şi 72 de ore. Migrenele sunt anunţate prin câteva simptome specifice:ameţeli,greaţă,vărsături,sensibilitate la lumină şi la sunete şi străfulgerări luminoase. În general,femeile sunt cele care suferă adesea de migrene.

3. Ameţeli cauze - Vertij

Senzaţia de greaţă,de vomă,de pierdere a echilibrului sau dificultatea de mişcare se numără printre simptomele asociate vertijului. Acesta poate apărea brusc,cu o durată de manifestare de câteva minute,sau poate să apară şi să dispară de-a lungul mai multor zile.

4. Boala Meniere

Acumularea excesivă de lichid în urechea internă,denimută şi boala Meniere,provoacă ameţeli şi tulburări de auz. Boala începe la o ureche şi evoluează şi la cealaltă ureche. Persoanele afectate pot auzi sunete ciudate sau au senzaţia că aud diferit cu o ureche faţă de cealaltă.

5. Ameţeli cauze - Accident vascular cerebral

Afecţiunea se caracterizează prin apariţia bruscă a ameţelii,a vederii înceţoşate,a incapacităţii micşării mâinilor şi picioarelor. În acest caz,ameţeala poate să se menţină chiar şi câteva zile.

6. Neurinomul de nerv acustic

În acest caz,tumoarea se dezvoltă,în stare latentă, la baza creierului şi afectează toate celulele care fac legătura între ureche şi creier. Persoanele afectate pot prezenta stări de ameţeală,dureri de cap,tulburări de vedere,ţiuit intens în urechea afectată şi dereglări ale auzului.

7. Ameţeli cauze - Tumoare cerebrală

Persoanele cu tumori cerebrale pot avea ameţeli şi dureri de cap care cresc în intensitate treptat. Deoarece tumoarea creşte,se produce o vascularizare accentuată la nivelul acesteia,motiv pentru care fluxul sangvin scade şi apar ameţelile.

8. Otită

Infecţia urechii interne se poate manifesta prin ameţeli,vomă şi pierderea echilibrului. De asemenea,dacă ameţeala este însoţită şi de pierderea auzului înseamnă că te confrunţi cu labirintită-afecţiune care se caracterizează prin inflamarea sistemului de cavităţi şi a canalelor care formează urechea internă.

9. Ameţeli cauze - Spondiloză cervicală 

Dacă atunci când mişti capul şi gâtul ameţeşti,este posibil să te confrunţi cu spondiloză cervicală. În cazul acesta,una dintre arterele cerebrale este comprimată,diminuând fluxul sangvin. Spondiloza cervicală poate provoca şi apariţia sunetelor ciudate din urechi.

10. Anemie  

Afecţiunea se caracterizează prin lipsa de globule roşii sau de hemoglobină care determină un transport mic de oxigen spre sânge. În consecinţă,anemia poate provoca ameţeli,care pot creşte în intensitate la modificarea posturii fizice.

11. Ameţeli cauze - Hipoglicemie  

Scăderea concentraţiei de zahăr din sânge (glucoza) sau hipoglicemia poate fi cauzată de lipsa unei alimentaţii diversificate sau în urma unei diete stricte. Ca urmare,organismul nu mai primeşte energia necesară pentru a funcţiona normal şi apar ameţelile însoţite de dureri de cap,vedere înceţoşată şi stări de nelinişte.

12. Sindrom postcontuzional

După 2-3 săptămâni de la un traumatism cranio-cerebral pot apărea ameţeli,dureri de cap,stări de nelinişte şi intoleranţă la alcool. Simptomele pot persista luni sau chiar ani,dar scad treptat în intensitate.