Analize pentru tiroidă. Când se fac şi ce teste sunt importante

analize pentru tiroidă jpeg

Glanda tiroidă este vitală pentru buna funcţionare a organismului, deoarece secretă hormoni ce reglează metabolismul. Temperaturile scăzute pot produce dezechilibre hormonale,deci trebuie să-ţi faci câteva analize pentru tiroidă în zilele friguroase.

În sezonul rece,necesarul de hormoni tiroidieni este mai mare,fiindcă ne ajută să ne adaptăm la temperaturile scăzute. Dacă suferi de hiportiroidie şi iei tratament de substituţie cu hormoni tiroidieni,este foarte posibil ca,atunci când vine frigul,să fie necesar să iei o doza zilnică mai mare decât cea obişnuită. De aceea toamna sau iarna,după o lună de frig,este bine să îţi refaci analizele,pentru a-ţi ajusta tratamentul.

Analize pentru tiroidă şi consecinţele dezechilibrului hormonal

Asemănătoare unui fluture şi situată în regiunea anterioară a gâtului,glanda tiroidă cântăreşte câteva zeci de grame şi este formată din doi lobi uniţi printr-o punte numită istm. Secretă hormoni,triiodotironina,T3,şi tiroxina,T4. Acestea sunt controlate de TSH,un hormon secretat de hipofiză,care stimulează formarea şi secreţia lor. Când în organism apare un dezechilibru hormonal,metabolismul este accelerat sau încetinit. În caz de hipotiroidie,activitatea diverselor organe e încetinită. Simptomele specifice sunt senzaţia de oboseală permanentă,luarea în greutate,crampe musculare,senzaţie de frig,dureri de cap,palpitaţii,tegumente uscate şamd.

Frigul agravează simptomele hipotiroidei

Hormonii tiroidieni controlează arderile la nivel celular. Când este frig,organismul are nevoie de o cantitate mai mare de hormoni tiroidieni pentru a se încălzi şi pentru a asigura o frecvenţă normală a bătăilor inimii. Dacă ai fost diagnosticată cu hipotiroidie şi simţi că simptomele neplăcute reapar ori s-au înăsprit,ai probabil nevoie de mărirea dozei de hormoni de substituţie. Analiza sângelui depistează dezechilibrul şi permite ajustarea tratamentului. Nu neglija aşadar să faci analize pentru tiroidă!

Ce analize pentru tiroidă indică disfuncţiile tiroidiene

În unele cazuri,simpla examinare fizică poate detecta probleme la nivelul tiroidei. Medicul palpează zona unde se află glanda şi cere pacientului să înghită,pentru a depista eventuala prezenţă a unor noduli.

Analize pentru tiroidă - Analiza sângelui:TSH

Când doctorul are suspiciuni că există tulburări tiroidiene,îţi va cere să faci analiza sângelui pentru a vedea care este valoarea TSH,hormonul hipofizar care stimulează tiroida. Astfel,un TSH mic,sub valorile de referinţă (0.27-4.20 μUI/ml,pentru persoanele cu vârstă peste 20 de ani),indică hipertiroidia,în timp ce TSH-ul mare e semn de hipotiroidie.

Ecografia tiroidiană:Ecografia oferă informaţii despre noduli,mai precis despre localizarea,dimensiunile şi vascularizaţia lor.

Analize pentru tiroidă - Scintigrafia:Această investigaţie foloseşte o cantitate mică de iod radioactiv,care ajută la vizualizarea glandei,prin intermediul unor capturi realizate cu o cameră specială. În acest mod se pot identifica zonele glandei tiroide unde activitatea este mai intensă,normală sau mai scăzută. Investigaţia ajută şi în monitorizarea pacienţilor cu cancer tiroidian,care au făcut operaţie.

Puncţia:Dacă s-au depistat noduli pe tiroidă,un diagostic mai precis se poate obţine prin efectuarea puncţiei,biopsia tiroidiană. Investigaţia se realizează cu sau fără anestezie locală,folosindu-se un ac fin. Puncţia stabileşte care noduli sunt benigni şi care maligni.

Analize pentru tiroidă - Sfaturi Click! pentru femei

Dacă suferi de hipertiroidie,e bine să reduci consumul de produse lactate,deoarece furnizează un nivel ridicat de iod în organism.

În caz de hipotiroidie,este foarte important să ai o dietă echilibrată,cu sport caloric mic. Evită alimentele care împiedică absorbţia iodului în sânge,precum varza,gulia,soia,alunele.

Analize pentru tiroidă - Ştiai că...

…fumatulinfluenţează activitatea tiroidei? Astfel,guşa şi boala Basedow sunt mai frecvente la persoanele care fumează.

…stresulafectează imunitatea şi produce disfuncţii tiroidiene? Cortizonul,hormonul stresului,scade nivelul TSH-ului produs de glanda hipofiză.

Întrebări frecvente despre hipotiroidie şi răspunsuri

1. Tratamentul de substituţie hormonală se ia toată viaţa?

Da,prin acest tratament dai organismului hormonii de sinteză de care are nevoie pentru a funcţiona la parametri normali.

2. Ce să fac dacă am uitat să iau pastila dimineaţa?

Dacă ai omis să iei tratamentul dimineaţă şi nici seara nu l-ai luat,nu uita de el a doua zi.

3. Acest tratament mă îngraşă?

Nu. Poţi avea fluctuaţii de greutate normale,la fel ca orice persoană care nu suferă de afecţiuni tiroidiene.

Analize de tiroidă - Ce să faci dacă trebuie să urmezi un tratament

3. De ce trebuie să consult şi un cardiolog înainte să încep tratamentul de substituţie?

În caz de hipotiroidie,activitatea tuturor organele,inclusiv a inimii,este afectată. Iar dacă fumezi,ai diabet zaharat sau eşti mai în vârstă înseamnă că eşti predispusă la complicaţii cardiace. De aceea,e bine să fii atentă la schimbările din organism,care au loc mai ales la început de tratament. Din acelaşi motiv,administrarea dozei de care ai nevoie trebuie să se facă gradual.

4. Iau tratamentul prescris de medic,însă eu tot mă simt obosită şi iau în greutate. De ce?

Înseamnă că ai alte probleme de sănătate care produc aceste simptome – altele decât hipotiroidia.

Citiţi şi: Ce trebuie să ştii despre tiroidăRecente

sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece  Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate  jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic  jpg
shutterstock 1494529091 jpg
model anul 2021  sursa   Instagram jpg
close up beautiful woman wearing necklace pearl bracelet jpg
exercitii pentru posterior shutterstock 481861576 jpg
Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg