Anemia feriprivă: sfaturi practice pentru o dietă optimă

1 alimentececontinfier jpg jpeg

Anemia apare în momentul în care organismul nu mai produce suficiente celule roşii din sânge. Este o afecţiune frecvent asociată cu un nivel scăzut de fier în organism, dar există şi alţi compuşi al căror deficit poate cauza apariţia ei, iar printre aceştia se numără acidul folic (vitamina B9) şi vitamina B12.

Anemia provocată de deficitul de fier se numeşte feriprivă.

Ce rol are fierul în organism

Corpul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină, esenţială pentru transportul oxigenului în sânge. Persoanele cu deficit de fier prezintă deseori semne de oboseală, paloare şi suferă de o stare de iritabilitate, dureri de cap, reducerea capacităţilor intelectuale, dar şi slăbirea sistemului imunitar. Anemia feriprivă poate avea mai multe cauze, printre care un aport alimentar insuficient, o absorbţie scăzută din cauza unei boli, o pierdere în greutate mare. Dacă apar aceste simptome, cel mai probabil medicul va recomanda analize de sânge, ca hemoleucograma, pentru a diagnostica anemia. De exemplu, un VSH crescut poate indica prezenţa unei anemii. Medicul va explora toate cauzele posibile, pentru a sugera teste suplimentare şi a recomanda un tratament adecvat. În funcţie de gravitatea anemiei feriprive, acesta poate oferi sfaturi cu privire la remedierea afecţiunii, prin dieta potrivită şi suplimente cu fier.

Dieta potrivită în anemia feriprivă

Corectarea unei astfel de anemii nu implică doar un aport suplimentar de fier, ci şi identificarea alimentelor în funcţie de tipul acestui compus. Există două tipuri de fier, hemic şi non-hemic, cu o rată de absorbţie diferită. Astfel, fierul hemic se găseşte numai în carnea roşie, de pasăre şi peşte şi este mai bine absorbit în organism decât fierul non-hemic, conţinut de ouă şi o serie de produse alimentare vegetale. De asemenea, anumite substanţe influenţează negativ absorbţia fierului, iar printre acestea se numără taninurile din ceai şi cafea, precum şi calciul. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să renunţi la ele, ci să le consumi separat, la interval de câteva ore.

Sfaturi practice pentru o dietă adecvată

Dacă ai fost diagnosticată cu anemie feriprivă, vei avea nevoie de puţină organizare în ceea ce priveşte dieta, astfel încât să profiţi la maximum de beneficiile tuturor alimentelor recomandate. Iată de ce aspecte trebuie să ţii cont:

  • Consumă la prânz carne roşie, de pasăre sau peşte, dacă este posibil, pentru a ajuta la absorbţia fierului non-hemic.
  • Adaugă o sursă de vitamina C pentru a creşte rata de absorbţie a fierului, în special dacă ai mese fără carne sau eşti vegetariană. Alege citrice, căpşuni, kiwi, broccoli, pepene galben, mango, cartofi şi roşii.
  • Evită consumul de cafea şi ceai în timpul meselor. Consumă aceste băuturi la o oră după (sau cu o oră-două înainte de) masă.
  • Alimentele care conţin ambele tipuri de fier sunt carnea de vită, de miel, pui, porc, organele, creveţii, peştele, stridiile, sângeretele.
  • Alimentele care conţin fier non-hemic sunt seminţele de dovleac, leguminoasele, tofu, cartofii, spanacul, mazărea verde, dar şi unturile vegetale, ca cel de arahide sau migdale. De asemenea, în comerţ vei găsi produse alimentare îmbogăţite cu fier, precum diverse băuturi, cereale şi pâine.
  • Administrarea de polen poate fi extrem de utilă în tratarea anemiei feriprive. Polenul este foarte bogat în minerale, inclusiv fier. Alege un produs organic şi consumă o linguriţă pe zi, de exemplu, amestecat cu salată sau iaurt.

Suplimentele cu fier sunt cel mai frecvent utilizate în tratarea anemiei feriprive. Însă, dozajul trebuie să fie stabilit de medicul curant, nefiind recomandată administrarea acestora după ureche. În plus, suplimentele cu fier pot provoca uneori probleme digestive, de aici şi recomandarea de a respecta indicaţiile medicului.

Sursa foto: Shutterstock