Anemia, o problemă des întâlnită. Testează-ţi fierul!

1 71960 original jpg jpeg

Potrivit unei cercetări efectuate în luna martie, două din zece femei tinere nu şi-au făcut niciodată analizele pentru determinarea nivelului de fier din organism, în vreme ce mai puţin de 10% dintre persoanele intervievate şi-au făcut analizele complete în acest sens anul trecut.

Anemia prin carenţă de fier este o afecţiune des întâlnită în rândul acestei categorii de populaţie,de aceea recomandarea medicilor este efectuarea cu o frecvenţă anuală a testelor necesare în vederea urmării unui tratament corespunzător,recomandat întotdeauna de către medic.

Potrivit rezultatelor cercetării,femeile intervievate cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani,cunosc faptul că anemia poate fi cauzată de lipsa de fier din organism şi sunt conştiente de importanţa unui nivel optim de fier pentru sănătate. Cu toate acestea,deşi aproximativ 60% dintre respondente au menţionat la cel mai recent consult medical efectuat dintr-un alt motiv şi că suferă de lipsă de energie şi de performanţă în activităţile zilnice,precum şi că prezintă o stare de slăbiciune fizică,numai 13% dintre acestea au spus că ar merge special la medic pentru a investiga aceste simptome.

„Fierul este un element indispensabil unei vieţi normale,deoarece este necesar pentru producţia de energie în toate organele. Mai mult,fierul participă în calitate de catalizator la multe reacţii care asigură dezvoltarea şi funcţionarea normală a organelor. De aceea,atunci când fierul lipseşte,întreg organismul suferă,dar anemia – adică scăderea numărului globulelor roşii şi a hemoglobinei-apare târziu. Anemia prin carenţă de fier afectează mai ales femeile tinere,înainte de menopauză,deci pe cele active,din cauza pierderilor lunare de sânge,a sarcinii,naşterii şi alăptării. Riscul lipsei de fier creşte la această categorie de persoane în cazul curelor de slăbire şi al dietelor vegetariene greşit aplicate”,declară Prof. Dr. Gabriel Mircescu,Preşedinte al Asociaţiei „Anemia Working Group România”.

Studiul arată percepţia diferită a populatiei feminine faţă de realitatea medicală cu privire la persoanele aflate în grupele de risc ale anemiei prin carenţă de fier. 80% dintre respondente sunt de părere că aceasta este o stare întâlnită mai degrabă în rândul persoanelor în vârstă decât în cazul celor active.

„Anemia prin carenţă de fier se manifestă printr-o stare de oboseală cronică,lipsă de energie şi dureri de cap care duc la o performanţă scăzută în realizarea activităţilor zilnice. Mai mult decât atât,pacientele care suferă de anemie au tenul palid şi prezintă o stare de slăbiciune fizică,stări de ameţeală,probleme digestive şi dereglări menstruale. De asemenea,pot apare modificări ale unghiilor şi căderea părului. La copil,mai ales la cei mici,carenţa de fier poate influenţa dezvoltarea fizică şi intelectuală.” completează Prof. Dr. Gabriel Mircescu.

Medicul adaugă:„o situaţie specială este cea a femeilor gravide. Dacă acestea au carenţă de fier,dezvoltarea fătului în ultimul trimestru de sarcină suferă,iar după naştere cantitatea de fier redusă din laptele matern amplifică tulburările de dezvoltare fizică şi intelectuală ale sugarului.”.

Analizele complete pentru evaluarea fierului din organism ar trebui realizate în fiecare an.

„Carenţa de fier poate fi bănuită atunci când sunt remarcate oboseala fizică şi psihică nejustificate,paliditate,modificări ale unghiilor şi căderea părului. Aşa cum am spus,riscul este mai mare la femeile tinere,mai ales la cele gravide şi la cele care alăptează. Confirmarea carenţei de fier se face printr-un set de analize de laborator:măsurarea hemoglobinei,evaluarea depozitelor de fier din organism prin determinarea feritinei şi a fierului disponibil prin determinarea saturaţiei transferinei. Studiul arată faptul că doar una din patru femei merge la consultaţii anual,în vreme ce 80% din respondente merg la medic mai degrabă pentru urgenţe. Este unul din motivele pentru care anemia şi deficitul de fier sunt frecvent ignorate şi rămân netratate. Tratamentul este extrem de eficient şi poate fi făcut cu medicamente administrate pe cale orală sau intravenoasă. Are însă o durată de trei luni,deoarece trebuie asigurată refacerea nu numai a numărului de hematii ci şi a depozitelor de fier.” declară Prof. Dr. Gabriel Mircescu.

Studiul a fost efectuat la iniţiativa Asociaţiei „Anemia Working Group România” (AWG),iar rezultatele arată nivelul de cunoştinţe al publicului feminin cu privire la anemia prin carenţă de fier.

Cercetarea face parte din iniţiativa de informare a publicului „Anemia este slăbiciunea ta! Testează-ţi fierul!”,care îşi propune să crească nivelul de cunoştinţe al femeilor active cu privire la anemia prin carenţă de fier şi asupra riscurilor la care pacientele se expun în cazul în care nu corectează această stare printr-un tratament corect,recomandat de medic.

Sfatul specialiştilor din AWG este ca femeile tinere active să ia în considerare starea de anemie atunci când se simt slăbite şi să aducă în discuţia cu medicul lor această afecţiune la următoarea consultaţie.

Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii,aproximativ 30% din populaţia din întreaga lume suferă de anemie,2 miliarde de persoane,iar 50% dintre aceste cazuri sunt corelate cu lipsa unui nivel optim de fier în organism.

Studiul a fost realizat prin aplicarea unui chestionar online la nivel urban,naţional,pe un număr de 1.184 de respondente cu vârsta cuprinsă între 25 şi 35 de ani.