Anexita, risc de infertilitate

1 80152 original jpg jpeg

Apare cu precădere la femeile sub 25 de ani, active din punct de vedere sexual şi nu este cauzată de temperaturile scăzute, aşa cum multe dintre femei cred. Ce este, de fapt, această afecţiune, care sunt factorii de risc şi ce legătură este între anexită şi imposibilitatea de a obţine sarcina mult dorită am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. 

Ce este anexita?

Medical, anexita este cunoscută sub numele de boală inflamatorie pelvină şi atunci când sunt ignorate semnele şi este netratată poate duce la infertilitate, ne-a spus dr. Vythoulkas. Unele statistici spun că această afecţiune afectează trei din cinci femei sub vârsta de 25 de ani, active din punct de vedere sexual, care au mai mulţi parteneri sexuali, au avut contact sexual cu un partener purtător al unei infecţii cu transmitere sexuală, nu folosesc prezervativ, au o igienă intimă precară sau, în unele cazuri, exagerată. Această infecţie se mai poate produce, în cazuri mai rare, după un avort, o naştere pe cale naturală sau în urma unei intervenţii chirurgicale ginecologice.

Cum se manifestă primele simptome?

Anexita, a continuat dr. Vythoulkas, debutează la nivelul colului sau uterului şi afectează ambele trompe uterine. Unul dintre cele mai întâlnite simptome este durerea în partea inferioară a abdomenului, în zona ovarelor. Ignorate aceste semne, boala inflamatorie pelvină poate duce la apariţia stărilor febrile, a frisoanelor, la sângerări neregulate, la secreţii vaginale urât mirositoare şi/sau abundente. Diagnosticul se pune după un examen de secreţie vaginală, un sumar de urină, urocultură şi o ecografie transvaginală.

Ce tratament există?

Atunci când boala are ca sursă o infecţie cu transmitere sexuală, obligatoriu se tratează şi partenerul şi se recomandă repausul sexual. De asemenea, este foarte important ca tratamentul, de durată, să nu fie întrerupt, riscul de recidivă fiind foarte mare. Dacă anexita a fost declanşată de prezenţa unei bacterii, tratamentul constă din administrarea antibioticelor (pentru distrugerea acestora), antiinflamatoarelor orale sau sub formă de ovule (pentru reducerea durerilor şi inflamaţiei).

Fără un tratament corespunzător, anexita poate da multe bătăi de cap femeilor ce-şi doresc să rămână însărcinate. Astfel, anexita netratată poate duce la inflamaţia colului sau a mucoasei uterine, a ţesuturilor din jurul uterului, poate duce la infectarea purulentă a trompelor uterine, toate acestea putând împiedica obţinerea unei sarcini. 

Controalele ginecologice regulate, examinarea secreţiilor vaginale la primul semn că ceva nu este în regulă, testarea partenerului pentru depistarea unei posibile infecţii cu transmitere sexuală sunt doar câţiva paşi importanţi prin care această boală inflamatorie pelvină poate fi prevenită, ne-a mai spus dr. Vythoulkas. 

Sursa foto: fempopculture.blogspot.ro