Arme eficiente contra herpesului
În caz că nu ştiai, majoritatea dintre noi avem virusul herpetic în corp, în stare latentă. Când suntem obosite sau avem imunitatea slăbită virusul se activează. Ce e de făcut?
Indiferent de tipul virusului,principalele tratamente pentru această prolemă de sănătate nu elimină virusul din corp,ci reduc durata leziunilor. Dar hai să stabilim ce este herpesul.
Este vorba despre o boală care se manifestă prin vezicule mici,transparente,ca nişte „bucheţele“,care se rup şi se acoperă cu o crustă. De regulă apar în jurul nasului ori a gurii. Acest virus se numeşte herpes simplex virus hominis tip 1 (VH1)şi se transmite prin salivă.
Este mai puţin grav decat herpesul care apare în zona genitală (herpetis simplex de tip 2-VH2),care se transmite prin contact neprotejat ori la naştere,de la mamă la făt.
Odată contractat,virusul herpetic,indiferent de tip,rămâne în corp şi se activează când aiimunitateascăzută,când eşti obosită,stresată ori suferi de o boală.
Soluţii de tratament
Ca să lupţi eficient cu virusul,indiferent de tipul lui,trebuie să acţionezi pe mai multe planuri.
-să-ţi întăreşti imunitatea;
-să aplici local unguente şi comprese spciale,care reduc durata leziunilor şi scad în intensitate senzaţia de arsură;
-să urmezi cu sfinţenie tratamentul;
-să eviţi alimentele care menţin activ virusul. De exemplu,ciocolata sau mazărea. Acestea conţin arginină,o substanţă care stimulează virusul. La fel şi mâncărurile grase (carnea grasă,untul,smântâna),care „hrănesc“ virusul,favorizând recurenţele. Pe de altă parte,carnea de pui şi cartofii menţin virusul inactiv.
-să urmezi cu sfinţenie tratamentul. Cel mai eficient este aciclovirul,folosit şi astăzi sub formă de unguent şi capsule în tratamentul herpesului. Acesta opreşte înmulţirea virusului în organism,rărind şi apariţia recidivelor. De obicei,leziunile dispar după aproximativ două săptămâni.
-ţine periodic cure cu tinctură de propolis,vitamina C şi vitaminele B,pentru că îţi întăresc imunitatea să lupt mai eficient cu virusul.