Aşa poţi combate efectele neplăcute ale menopauzei!
Menopauza trebuie privită ca o etapă firească în existenţa unei femei, nicidecum ca început al declinului. Ea începe să dea semne în jurul vârstei de 50 de ani, cu un plus sau minus în funcţie de organismul fiecăreia dintre noi.
E bine să ştim în timp util că este vorba despre menopauză şi să nu luăm diversele simptome drept altceva. Vârsta medie la care apare menopauza este deseori variabilă,respectiv între 40 şi 58 de ani,cazuri în care vorbim despre menopauză precoce sau tardivă. Ea se caracterizează prin oprirea ciclului menstrual,ceea ce înseamnă încetarea activităţii de producere a hormonilor la nivelul ovarelor. În mod obişnuit,menopauza se consideră instalată definitiv dacă trece un an întreg fără ciclu. La început,apar cicluri neregulate însoţite de simptome care reflectă existenţa dereglărilor hormonale:edeme,sâni dureroşi,balonări şi multă iritabilitate.
Simptomele menopauzei
1. Bufeuri şi transpiraţii nocturne greu de suportat;
2. Dureri difuze şi nejustificate;
3. Uscarea mucoasei vaginale;
4. Insomnii şi tulburări de somn.
Aceste manifestări duc la iritabilitate,oboseală,tulburări de ritm sexual,deprimare şi altele,care fac perioada de intrare la menopauză foarte greu de traversat. Există şi unele persoane norocoase care nu cunosc asemenea stări sau la care intensitatea simptomelor este foarte scăzută. De aceea,depinde de organism. Singurul lucru sigur este că,la menopauză,producţia de hormoni se opreşte.
Soluţii simple pentru momente complicate
Pentru bufeuri
Evită staţionarea prelungită în spaţii supraîncălzite.
Când simţi că ai bufeuri,respiră adânc de câteva ori ca să-i dai creierului mai mult oxigen.
Încearcă să scapi de kilogramele în plus.
Fă cât mai multă mişcare,eventual un sport. Dacă-ţi place,mergi la un curs de dans.
Pentru iritabilitate şi proastă dispoziţie
Încearcă să respecţi programul de somn şi nu mai depăşi ora 23:00 lucrând sau ocupându-te cu tot felul de treburi,fiindcă vei afecta şi mai mult ritmul somn-veghe.
Dacă simţi că te copleşeşte tristeţea şi depresia,mergi la medicul specialist.
Nu-ţi lua sarcini peste măsură la serviciu pentru a nu te supune unui stres în plus.
Mănâncă fructe,legume şi peşte. Evită pe cât posibil băuturile alcoolice.
Tratamentele hormonale,de ajutor
Odată oprită producţia naturală de estrogeni,aceasta trebuie să fie înlocuită prin tratamente hormonale,care de altfel s-au dovedit eficace în calmarea bufeurilor şi iritabilităţii,cât şi în încetinirea proceselor de osteoporoză. Bineînţeles că,pentru a stabili tratamentul personalizat, trebuie să faci o vizită la medic pentru a-i cere sfatul şi a afla totul despre beneficiile şi riscurile acestei terapii. Importantă este însă şi alimentaţia fiindcă,dacă se consumă mai mulţi fitoestrogeni prin dietă (se găsesc în tofu şi cereale,seminţe oleaginoase),se poate îmbunătăţi starea generală de sănătate. Atenţie însă la fitoestrogenii concentraţi în pastile,căci pot fi periculoşi.