Aşa previi cancerul de sân!

1 73652 original jpg jpeg

Anual, în România se înregistrează peste 7.929 de cazuri noi de cancer la sân, cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei. Depistată la timp, boala poate fi vindecată! Şi totuşi, e mai bine să previi decât să tratezi!

Atunci când nu se iau în calcul factorii genetici şi riscurile înaintării în vârstă,prevenţia cancerului mamar chiar este posibilă. N-ai nevoie de o formulă miraculoasă ca să te pui la adăpost de neplăcerile provocate de această boală,ci trebuie să-ţi faci un ritual din practicarea unor obiceiuri sănătoase. Iată care sunt acestea!

Ai grijă la greutate!

Obezitatea creşte riscul de a face cancer mamar mai ales după menopauză,când incidenţa acestei afecţiuni este maximă. De aceea,dincolo de preocuparea pentru imaginea din oglindă,trebuie să fii atentă la siluetă mai ales din grija de a nu te îmbolnăvi. Mănâncă multe fructe,legume şi cereale integrale şi redu constant porţiile de băuturi carbogazoase,de carbohidraţi şi de grăsimi.

Taie carnea de porc de pe listă şi înlocuieşte-o cu piept de pui şi peşte,surse de proteine mult mai sănătoase. Nu în ultimul rând,renunţă la ţigări,deoarece fumatul îndelungat este asociat cu un risc crescut de apariţie a cancerului mamar.

Nu uita să faci mişcare!

Probabil că te saturi să tot auzi peste tot că trebuie să faci mişcare. Şi totuşi,acest sfat ar trebui să te motiveze să te apuci de treabă.

Raţionamentul e simplu! Studiile au arătat că efortul fizic reduce riscul de cancer de sân cu 10-30%. În plus,ai grijă şi la licorile lui Bachus! Băuturile alcoolice slăbesc organismul şi favorizează apariţia cancerului.

Cele mai frecvente simptome

În urma palpării sânilor,se descoperă un nodul dur,de formă neregulată,care poate fi sau nu dureros.

În momentul prezentării la medic,aceşti noduli au în general dimensiuni de peste doi centimetri. De asemenea,pielea din zona afectată este înroşită sau îngroşată,cu pori dilataţi şi aspect de „coajă de portocală“.

Mărirea neobişnuită în volum sau modificarea conturului sânilor,precum şi apariţia unor scurgeri la nivelul mamelonului pot fi şi ele semne că trebuie să mergi la un control mamografic.

Terapia hormonală poate declanşa boala

simeon stalpnicul png

Dacă ai nevoie de o terapie hormonală ca să „îmblânzeşti“ simptomele menopauzei,fereşte-te de medicamentele cu progesteron sau ai grijă să nu le iei mai mult de trei ani. De asemenea,atunci când consumi medicamente care blochează producerea de estrogen (un hormon feminin),şi ai peste 60 de ani,trebuie să ai mare grijă la efectele adverse ale substanţelor tamoxifen şi raloxifen.

Calendar de examinare a sânilor

Între 20 şi 39 de ani-Autoexaminarea sânilor:o dată pe lună-Examinare clinică (ecografie):o dată la trei aniÎntre 40 şi 50 de ani

-Autoexaminarea sânilor:o dată pe lună-Examinare clinică (ecografie):o dată pe an

-Mamografie:o dată la doi ani

După 50 de ani

-Autoexaminarea sânilor:o dată pe lună

-Examinare clinică (ecografie):o dată pe an

-Mamografie:o dată pe an

Ce mai trebuie să ştii despre cancerul de sân

Apare la femei din ce în ce mai tinere.

Apariţia unui nodul nu este întotdeauna un semn de cancer,dar trebuie investigat.

 8 din 10 noduli la sân sunt de obicei benigni.

 Simptomele apar în stadii destul de avansate ale bolii.

70% din cazurile de cancer mamar. sunt descoperite prin autoexaminarea sânilor.