Atacul de panică Nu îţi va mai controla viaţa – Ai soluţia să îl combaţi!

1 shutterstock 1493825816 jpg jpeg

Sunt mulţi cei care suferă de anxietate emoţională severă din cauza suprasolicitării şi pandemiei. Un eventual rezultat pozitiv de COVID-19 poate alimenta panica în timp record. Deşi simptomele care însoţesc un astfel de atac sunt destul de intense, un astfel de episod poate fi depăşit cu brio.

Există metode eficiente, gândite de medici şi specialişti în psihologia umană, care te ghidează să îţi oferi primul ajutor la nevoie. În numeroase cazuri, în timpul unui atac, este suficient să respiri corect, ca simptomele să scadă în intensitate. Dacă gândurile te fac să tremuri la propriu, ia în calcul că atacurile de panică nu sunt fatale, însă pot fi confundate adesea cu atacurile de cord. Data viitoare, când simţi că panica escaladează, apelează la tehnica descrisă mai jos.

Care sunt principalele simptome

Atacurile de panică se caracterizează, de obicei, prin următoarele manifestări: ritm cardiac crescut, durere sau presiune în piept, tremuratul mâinilor, dificultate în respiraţie, furnicături sau amorţeală în mâini. În cele mai multe cazuri, atacurile de panică se desfăşoară pe perioade scurte de timp, de aproximativ 5-10 minute. Însă după aceste minute, corpul este epuizat, lipsit de energie. După un atac de panică, creierul percepe epuizarea ca pe un pericol real şi încearcă să găsească resurse de energie. Unele persoane resimt atacurile de panică sub formă de durere în tot corpul, aşa că ajung la medic după episoade de atac de panică. Mulţi cred că sănătatea şi chiar viaţa le sunt ameninţate, însă acesta este tot un simptom cauzat de atacul de panică.

Atacul de panică, moştenire de la strămoşi

Există o teorie care spune că atacurile de panică ar fi moştenirea lăsată de strămoşii noştri primitivi. În orice situaţie periculoasă sau care pune viaţa în pericol, corpul uman este pregătit să atace sau să alerge. Respiraţia rapidă, escaladarea reflexelor şi transpiraţia excesivă sunt principalele caracteristici ale acestui mecanism de supravieţuire. Astăzi, orice situaţie stresantă provoacă aceleaşi simptome, deşi este posibil să nu existe nicio ameninţare pentru viaţă.

Tratamentul este simplu, fără pastile

În primul rând, nu trebuie să-ţi faci griji! Nu există o ameninţare reală pentru viaţa ta. Atacurile de panică se pot ţine sub control. Iată ce ar trebui să faci imediat după începerea unui atac:

Primul pas este să îţi reaminteşti că un atac de panică nu te va face să leşini, nu îţi va provoca decesul. Cel mai bine este să te retragi într-un spaţiu limitat, să respiri adânc şi să inspiri câteva minute, conştient şi concentrat pe respiraţie. Este benefic să încordezi o parte a corpului, o grupă de muşchi şi apoi să o relaxezi. Repetă acest gest de câteva ori şi atacul de panică va dispărea ca prin minune.

@shutterstock