Atenţie la muşcătura de căpuşă!

1 57867 original jpg jpeg

Vremea caldă ne invită pe toţi la aer liber. Ai mare grijă însă la muşcătura de căpuşe! Iată care sunt simptomele şi ce trebuie să faci ca să nu fii muşcată de căpuşă!

Muşcătura de căpuşă este foarte periculoasă,atât pentru adulţi,cât şi pentru copii,deoarece prin ea se pot transmite boli. Căpuşele trăiesc în blana animalelor şi în penele păsărilor. Muşcăturile de capuşe apar cel mai frecvent la începutul primăverii.

Simptome

De regulă,înţepătura de căpuşă nu este dureroasă şi cauzează simptome abia dupa ce insecta se desprinde şi cade. Multe dintre bolile transportate de căpuşe au simptome asemănătoare cu gripa:febră,dureri de cap,greaţă,vărsături şi dureri musculare. Acestea se declanşează de la o zi până la 3 săptămâni după ce ai fost muşcată. Unele persoane pot avea o reacţie alergică la înţepătura de căpuşă. Această reacţie poate prezenta câteva simptome deranjante. În cazuri rare,poate apărea o reacţie alergică severă (anafilaxie).

Afecţiuni

Boliletransmise de căpuşe sunt:

  • Boala Lyme (borelioză):această afecţiune se manifestă prin:oboseală,dureri de cap,febră,dureri musculare şi articulare,precum şi apariţia unor erupţii extinse.
  • Febra Rocky Mountain:principalele simptome ale acestei afecţiuni sunt:febra,durerile de cap severe,greaţa,vărsăturile,durerile musculare şi articulare.
  • Tularemia:se caracterizează prin frisoane,febră mare,dureri de cap,umflarea ganglionilor pe locul muşcăturii,greaţă şi muşcături.
  • Ehrlichiosis:această afecţiune se manifestă prin febră,frisoane,greaţă,vărsături,dureri de cap şi apariţia unor erupţii roşii sau violet.
  • Febra de Colorado:febra,frisoanele,dureri de cap şi durerile musculare se numără printre simptomele acestei afecţiuni.
  • Babesioza:această boală are ca simptome febra,frisoanele,durerile de cap,durerile musculare şi fotofobie.

Diagnostic

După ce medicul a găsit căpuşa îţi va recomanda o serie de analize pentru a depista dacă insecta ţi-a transmis vreo boală. Este indicat să nu încerci să îndepărtezi singură căpuşa,deoarece provocând leziuni suplimentare gazdei stimulezi ca insecta să producă mai multe secreţii patogene. Prin urmare,dacă obervi că ai fost muşcată de o căpuşă,prezintă-te de urgenţă la medic.

Prevenţie

Ca să nu ai probeleme din cauza muşcăturii de căpuşe evită să te plimbi prin zonele cu iarbă şi arbuşti,poartă haine deschise la culoare,pentru ca insectele să fie vizibile.Totodată,aplică sprayuri împotriva insectelor.

Citeşte şi:

Afecţiunile tiroidei:tratament sau chirurgie?

Problemele dentare anunţă diverse afecţiuni



Recente

Iei medicamente cu magneziu  Veze ce efecte poate avea combinarea  Sursa foto Pixabay medicine 2994788 1280 jpg
shutterstock 2308472285 jpg
Cum il poti incuraja pe cel mic sa petreaca mai mult timp afara Top 3 sfaturi pentru parinti jpg
familie  foto   Shutterstock jpg
Tort cu prune si bezea  Sursa foto shutterstock 2005395161 jpg
shutterstock 2136441693 jpg
Tarta cu ciuperci si pui  Sursa foto shutterstock 1239723775 jpg
shutterstock 2051099930 jpg
Trandafirii vor fi plini de flori daca ii ingrijesti asa in septembrie  Sursa foto shutterstock 2210209051 jpg
femeie în vârstă  foto   Shutterstock jpg
Tort cu mere si merisoare  Sursa foto shutterstock 303532685 jpg
shutterstock 2402713721 jpg
YxCwpga   Imgur jpg
balsam de par xpertbeauty jpg
dietă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2266400827 jpg
clickpentrufemei ro (13) jpg
Obiceiul care imbunatateste memoria  Sursa foto shutterstock 2342429789 jpg
Dovlecei umpluti  Sursa foto shutterstock 2195535413 jpg
shutterstock 322113692 jpg