Boli declanşate de emoţii

1 79982 original jpg jpeg

Poate că expresia asta, „legătura corp-minte“ ţi se pare ciudată sau ceva pur teoretic. Ştiinţa a demonstrat însă că există legături evidente între minte şi corp. Multe probleme emoţionale duc la probleme cu trupul şi multe probleme cu trupul duc la probleme cu capul. Nu e nicio revelaţie aici, e o chestie care vine împreună cu omul, care era acolo, aşteptând, doar, ca omul s-o descopere.

Într-un studiu desfăşurat recent, s-a demonstrat fără drept de apel că pacienţii cu atacuri de panică au simţit o ameliorare evidentă în starea lor, după două luni de yoga (făcută de doar 2 ori pe săptămână). Deci au fost suficiente 8 şedinţe de yoga, pentru ca acele stări îngrozitoare care însoţesc atacul de panică (tremurături, palpitaţii, transpiraţie excesivă, certitudinea persoanei că nu se poate controla şi că nimeni nu o poate ajuta) să se atenueze semnificativ. Inflamaţia, răspunsul sistemului imunitar la stres, nu e o chestie cu care să se glumească. Dacă, după procesul de vindecare, sistemul imunitar nu-şi dă shut-off, celulele albe continuă să le atace şi pe cele sănătoase, lucru care poate să degenereze în boli autoimune – un ping-pong nesfârşit cu corpul nostru. Potrivit un studiu recent, una din cinci femei suferă de o boală mintală, iar bolile cronice, în special cele din aria cardiologică, sunt în creştere.

Bolile de inimă şi...

... atacul de panică

Mintea către corp: În timpul unui atac de panică, corpul tău e invadat de adrenalină, cortizol şi activitate imunitară. E un amestec nebun pentru inimă. Dacă aceste stimulente se întâmplă prea repede (există oameni care au astfel de atacuri de mai multe ori pe zi sau mai multe episoade repetate succesiv pe o perioadă de câteva zile, după care încetează o perioadă), există un risc serios ca aceste simptome să involueze în boli de inimă. Un studiu recent a scos în evidenţă faptul că cei cu atacuri de panică frecvente au un risc cu 47% mai mare să dezvolte boli de inimă.

Protejează-te: apucă-te de yoga. Cum am spus mai sus, potrivit unui studiu recent, oamenii cu dese atacuri de panică au simţit ameliorări concrete după doar 8 şedinţe de yoga, desfăşurate în decursul a două luni. Yoga linişteşte, yoga relaxează, yoga linişteşte şi sistemul imunitar.

Depresia

Mintea către corp: riscul de infarct miocardic creşte cu 30% dacă eşti depresiv. Întocmai ca la atacurile de panică, depresia poate să declanşeze un atac asupra corpului cu cortizol şi adrenalină. Depresia poate să te lase fără trombocite, celule care ajută la coagularea sângelui. Asta te predispune la formarea unor cheaguri de sânge care pot împiedica sângele să ajungă la inimă.

Protejează-te: dacă eşti diagnosticată cu depresie, trebuie ca anual să-ţi faci analize care să cuprindă niveluri ale colesterolului, greutate, tensiune. Dacă rezultatele analizelor nu sunt normale, pune-ţi la punct un program (dietă, exerciţii sportive, medicaţie) care să te repună pe picioare. Măcar o dată la ceva vreme întâlneşte-te cu prietenii, oricât de greu ţi-ar fi să ieşi din casă.

Nici un studiu din lume (deşi au fost făcute foarte multe pe tema asta) nu poate să-ţi spună cât e de importantă afecţiunea şi compasiunea prietenilor tăi. Nu doar că-ţi îmbunătăţesc moralul, dar îţi reglează chiar şi tensiunea arterială.

Psoriazisul şi...

... depresia

Mintea către corp: Nu doar un studiu arată că femeile cu depresie severă au un risc dublu de psoriazis. În lume, din 7,5 milioane de adulţi cu psoriazis, jumătate dintre aceştia sunt femei. Atât episoadele de depresie cât şi psoriazisul sunt asociate cu niveluri ridicate de citokină – proteine eliberate de sistemul imunitar, ceea ce-i face pe cercetători să creadă că această boală vine totuşi pe o filieră inflamatorie.

Protejează-te: Lumea medicală încă mai studiază să vadă dacă nu poate să pună la punct un medicament pentru piele care să şi influenţeze starea spirituală. Între timp, caută un psihodermatolog. Nu ştim dacă în România există, dar acesta e cel mai bun specialist care ar putea să identifice o legătură clară între problemele tale cu depresia şi simptomele dermatologice. Nu purta haine strâmte, păstrează-ţi pielea sănătoasă, înainte de sport, foloseşte o cremă care să te protejeze de fricţiune (ceva care să nu fie gras, ceva pe care-l folosesc şi alergătorii de cursă lungă – o ceară derivată din plante). Fototerapia ar fi foarte bună, dar trebuie mai întâi să-ţi consulţi medicul curant.

Migrenele şi...

... anxietatea şi depresia

Corpul către minte: Una din 5 femei are mari probleme cu durerile de cap. Primul suspect este un sistem nervos hiperactiv. Stimularea constantă cu adrenalină e o uşă deschisă către migrene.

Protejează-te: Linişteşte-te practicând respiraţia conştientă. Concentrează-te numai pe respiraţie şi încearcă să-ţi eliberezi mintea de gânduri. Fă acest lucru în mod regulat şi ai să constaţi nu doar că durerile de cap se atenuează, ci şi că întregul tău corp răspunde mai bine stimulilor exteriori.

Tulburarea bipolară

Mintea către corp: aproape o treime dintre pacienţii cu boli mintale suferă de migrene, faţă de 10% din întreaga populaţie. În esenţă, această legătură este atât de puternică, încât e folosită aceeaşi medicaţie pentru ambele tipuri de problemă. Asta din cauză că ambele sunt asociate cu niveluri mari de substanţe ce declanşează răspunsuri inflamatorii. O altă posibilitate ar fi aceea că ambele boli interferează cun fluxul sângelui în creier. Tulburarea bipolară, în general, întrerupe ritmurile biologice (somnul şi apetitul) iar migrenele pot fi influenţate de ritmul noapte/ zi.

Protejează-te: păstrează un ritm foarte riguros al ritualului zilnic. Ora de culcare şi ora de trezire, ora de masă şi nu le face negociabile. Un studiu a găsit că sprijinul familiei e foarte important la pacienţii cu tulburare bipolară, mai ales pentru că s-a demonstrat că acesta reduce amplitudinea migrenelor.

Sindromul colonului iritabil şi...

... anxietatea şi depresia

Mintea către corp: aceste două boli, împreună sau separat, pot să tripleze riscul de a dezvolta Sindrom al Colonului Iritabil. Pentru că oamenii cu schimbări dese de stare sunt mult mai expuşi la SCI decât persoanele obişnuite.

Protejează-te: anxietatea poate să se traducă în dureri ale abdomenului, astfel că încearcă să-ţi conştientizezi problemele. De exemplu, dacă ai emoţii pentru că a doua zi trebuie să suţii o conferinţă publică, mai bine mai exersezi o dată şi încă o dată discursul, ca să-ţi consumi energia, în loc să stai să te frămânţi. Sau să practici imediat înainte de eveniment.

Încearcă şi cu probiotice.

Meditaţia. O fi ea veche de 3500 de ani, dar e esenţială pentru sănătatea legăturii dintre minte şi corp. Scade nivelul inflamaţiilor, optimizează activitatea sistemului imunitar. Dacă eşti începătoare, începe prin a sta într-o poziţie în care să te simţi relaxată, a-ţi conştientiza respiraţia şi a-ţi alege o mantră (un cuvânt sau un sunet pe care să le repeţi mereu). Cei care meditează în mod constant un nivel mai ridicat al hormonului care reglează inflamaţia, stresul şi activitatea sistemului imunitar.