Cancerul ovarian - statistici îngrijorătoare
Această boală este rară în comparaţie cu cancerul de sân, iar statisticile sunt mult mai sumbre şi puţini oameni vorbesc despre ele.
Potrivit Institutului Naţional al Cancerului,aproximativ 21.290 de cazuri noi de cancer ovarian vor fi diagnosticate în 2015,dar 14.180 de femei vor muri de această boală. Cinci ani,rata de supravieţuire pentru această boală a fost de doar 45,6 %,comparativ cu cancerul de sân care este de aproximativ 90 %. De multe ori,deoarece simptomele de cancer sunt într-un stadiu incipient,sunt foarte uşoare şi nu ne dăm seamă de dezvoltarea cancerului ovarian,decât prea târziu. În 61 % din cazurile diagnosticate,cancerul se metastazează,ceea ce reduce ratele de supravieţuire în cinci ani de doar 27,4 %.
Iată ce trebuie să ştim despre cancerul ovarian:
Cancerul ovarian nu este la fel de răspândit ca şi cancerul de sân. De exemplu,medicii au încercat să-şi dea seama care sunt simptomele emergente ale acestui tip de cancer. Acestea ar putea fi balonarea ovariană,la început saţietate în timp ce mănânci,frecvenţă urinară,dureri pelviene sau abdominale,astfel încât femeile pot fi diagnosticate mai devreme şi de a supravieţui bolii."Pentru cancerul de sân, avem mamografie. Acestea sunt organe externe pe care le poţi verifica, poţi simţi noduli, dar acestea nu le poţi folosi şi în cazul cancerului ovarian, despre care multe femei nu realizează," spune Lindsay Avner,fondatorul Bright Pink,o organizaţie care vizează educarea femeilor pe sănătate ovariană."În timp ce cancerul de sân este cea mai comună formă de cancer la femei, cancerul ovarian este mortal",spune Avner. Dacă acesta este diagnosticat în stadii incipiente,ratele de supravieţuire ajung la 90 % în prima etapă,şi mai mult de 70 % pentru etapa a doua.
Iată care sunt simptomele cancerului ovarian
Subtile cum sunt,este important să fie conştiente de simptome,spune Nargasheth. "Simptomele care pot să apară într-un stadiu precoce pot părea de multe ori vagi şi musculo-scheletice",explică el. "Acest lucru ar putea fi balonare, dureri pelviene sau abdominale, modificări ale apetitului, scădere în greutate sau creşterea, şi presiune asupra vezicii urinare.”
Dacă te confrunţi cu oricare dintre aceste simptome pentru o săptămână sau mai mult şi le simţi anormale pentru corpul tău, ai încredere în instinctul tău şi mergi la un medic. "Noi toţi simţim balonare,mâncăm prea multe alimente,indiferent de caz. Dar dacă un simptom persistă,trebuie să consultaţi
şi să îi spui ce este în mintea ta”.
Iată cum te poţi proteja:
Cercetările au arătat că unii factori reduc riscul apariţiei cancerului ovarian,cum ar fi femeile care au născut şi care alăptează. "Suntem la realizarea componentei de progesteron care este, probabil, cheia prevenirii",spune Nargarsheth.
Progesteronul,un hormon produs în ovare care în timpul sarcinii,pe unele forme de naşteri le ajută la menţinerea stării de sănătate a uterului,reglează ciclul lunar şi ajută la buna dezvoltare a fătului. Ştiinţa începe să arate că progesteronul pot distruge celulele
. În plus,reducerea ovulaţia în timp ce eşti însărcinată sau în timpul alăptării,poate ajuta la reducerea riscului de apariţie.
Dacă ai avut în familie un astfel de caz de cancer mamar sau ovarian,şi tu l-ai putea moşteni. Femeile au o şansă medie de 1,3 % de a dezvolta cancer ovarian,dar care sare de 39 % şi la 11-17 %,respectiv,în cazul în care porţi una dintre cele două mutaţii genetice. Dacă porţi aceste gene,se poate acţiona prin intervenţii chirurgicale de prevenire pentru eliminarea trompelor uterine sau a ovarelor.