Când se iau antibiotice şi pentru cât timp. Ghid cu explicaţii
Un antibiotic este o substanţă care are capacitatea de reduce sau întrerupe multiplicarea bacteriilor care declanşează infecţii în organism. Medicamentul este un compus chimic, elaborat pe baza unor cultura de microorganisme sau a unor produse de sinteză. Dacă nu sunt administrate corect, antibioticele produc reacţii adverse serioase. De aceea este important să nu fie luate fără aviz medical. Iată când se iau antibiotice şi pentru cât timp.
În medicină,antibioticele trebuie alese şi administrate în funcţie de eficacitatea lor contra tipului de bacterie ce trebuie distrusă. Cu toate că au efect pozitiv într-o mulţime de boli,nu pot trata orice afecţiune. De exemplu,nu ajută în caz de răceală,gripă şi roşu în gât. Răspunsul la întrebarea când se iau antibiotice este simplu: bolile de mai sunt sunt provocate de virusuri, iar antibioticele tratează doar infecţiile provocate de bacterii,ciuperci şi paraziţi.
Când se iau antibiotice - Antibiograma, o analiză obligatorie
Medicamentele acestea sunt împărţite pe clase,după tipul infecţiilor pe care le pot combate. În cele mai multe cazuri,medicii recomandă antibiotice cu spectru larg de acţiune,însă,cel mai bine ar fi ca,înainte de prescrierea tratamentului,să se efectueze o antibiogramă. Prin această analiză se determină tipul de bacterie responsabilă de infecţie şi se acţionează asupra ei cu cel mai eficace antibiotic.
Cum se administrează corect
Antibioticele se iau pe stomacul gol,cu o cantitate suficientă de apă,pentru a preveni iritaţiile esofagului. Nu se administrează concomitent cu alte medicamente. Dacă apar iritaţii gastrointestinale sau senzaţie de greaţă şi vomă,medicul poate recomanda administrarea lor după masă.
Când se iau antibiotice - De reţinut! La copii,suspensiile cu antibiotic trebuie agitate câteva minute,pentru ca substanţa să se amestece cu îndulcitorii. Aceştia pot reduce riscul de apariţie a reacţiilor adverse gastrointestinale.
Când se iau antibiotice - Iaurtul oferă protecţie gastrică
Există o credinţă răspândită,conform căreia că e mai bine să iei antibioticele cu lapte,pentru că acesta oferă protecţie gastrică. Este greşit,spun medicii! Substanţele active din medicament interacţionează cu calciul din lapte,ceea ce duce la scăderea eficacităţii lor (lucru valabil în special pentru tetracicline). Pe de altă parte,e indicat să mănânci iaurt în timpul tratamentului cu antibiotic,pentru că acesta conţine probiotice,care protejează flora intestinală. Distrugerea acesteia ar duce la infecţii grave. Consmă iaurtul înainte sau după administrarea medicamentelor,la un interval de câteva ore,ca să nu interfereze cu acţiunea lor benefică.
Tratamentul nu se întrerupe!
Schema de tratament cu antibiotice se poate prescrie pe o durată de la 5 până la 10 zile,pentru afecţiuni frecvente cum sunt faringitele,bronşitele,pneumoniile,În afecţiunile cronice,cum este tuberculoza,antibioticele se administrează câteva luni.
Când se iau antibiotice - Important! Multe persoane renunţă să mai ia medicamentele din a doua sau a treia zi de tratament,când substanţa antibiotică începe să acţioneze,pe motiv că se simt mai bine. În timp,întreruperea tratamentului duce la recidivarea bolii. Mai mult,dacă bacteriile nu sunt eliminate în totalitate din corp,capătă rezistenţă la medicamente.
Când se iau antibiotice - Info
După 24 de ore de la administrarea antibioticelor se văd primele îmbunătăţiri în starea bolnavului. Dacă după 3 zile nu apar semne de însănătoşire,este foarte posibil ca antibioticul să nu fie eficient. În acest caz,este nevoie de un nou consult medical.
Când se iau antibiotice - Pentru ce afecţiuni se prescriu
Dureri în gât.De regulă,medicul nu recomandă antibiotice pentru o banală durere în gât. Dacă,însă,disconfortul nu dispare sau revine des,poate fi vorba despre o infecţie cu streptococ. Doctorul te va ruga să faci analzie pentru confirmarea suspiciunii şi apoi îţi va recomanda tratament antiobiotic.
Acestea sunt declanşate în majoritatea cazurilor de bacterii. Medicul îţi va prescrie o schemă de tratament,în funcţie de simptome.
Pentru aceste infecţii se prescriu antibiotice care ţintesc direct boala. Dacă se opreşte tratamentul înainte de termen,infecţiile rămân netratate şi ajung la rinichi,unde provoacă multe complicaţii.
Infecţiile chirurgicale. Pentru a preveni posibilele complicaţii după operaţii,medicul îţi va recomanda anumite antibiotice.
Când se iau antibiotice - Cu ce să nu le asociezi
Evită consumul de alcool cu pastile,pentru că atât băuturile,cât şi pastilele sunt metabolizate la nivel hepatic şi suprasolicită ficatul.
Dacă iei pilule contraceptive în timpul tratamentului,trebuie să foloseşti,suplimentar,şi altă metodă de contracepţie. Unele antibiotice pot scădea sau anula efectul de protecţie împotriva sarcinilor nedorite.