Când şi de ce ai nevoie de magneziu şi calciu

1 73968 original jpg jpeg

Calciul şi magneziul sunt minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului. Când apar deficienţe, organismul are de suferit. Carenţele de calciu şi de magneziu se stabilesc în urma analizelor de sânge, iar medicul este cel care stabileşte dacă este nevoie de suplimente cu acesxte minerale şi cât durează o cură.

Aproximativ 99% din calciu se găseşte în oase şi în dinţi. Este implicat şi în coagularea sângelui,ajută muşchii să se contracteze,ajută şi la reglarea tensiunii arteriale şi întăreşte sistemul imunitar. Magneziul e esenţial pentru buna funcţionare a sistemului nervos,intră în compoziţia oaselor (mai mult de 50%) şi stimuleazăimunitatea.

Cum se manifestă lipsa de calciu

Când organismul nu are suficient calciu,apare spasmofilia,formele mai grave ale bolii fiind cunoscute drept tetanie. Cel afectat are furnicături la nivelul degetelor sau în jurul gurii,poate simţi amorţeli la nivelul extremităţilor,oboseală şi nelinişte. În cazuri grave,pot apărea dificultăţi la respiraţie şi înghiţire şi convulsii,potrivit medicului endocrinolog Ana-Loredana Pârlog-Cristian,de la Hyperclinica Medlife.

Pot apărea confuzia şi anemia

Deficienţa cronică de calciu duce,în timp,la fragilizarea oaselor,cu risc crescut de fracturi. La vârstnici,dezorientarea şi confuzia pot fi semne de hipocalcemie (lipsă de calciu). În rândul tinerelor,se poate manifesta prin dereglări ale menstruaţiei,anemie.  Lipsa de calciu poate scădea şi rezistenţa organismului la infecţii.

Oboseală şi nervozitate,semn al carenţei de magneziu

Insuficienţa acestui mineral se poate manifesta printr-un nivel scăzut de energie,oboseală cronică,depresie,iritabilitate,capacitate scăzută de concentrare,stări de nervozitate şi anxietate,dureri de cap,cârcei,insomnie. În cazul deficitului sever pot să apară chiar convulsii şi tulburări de ritm cardiac.

Persoanele între 20 şi 50 de ani au nevoie de 1000 mg/zi,iar cei trecuţi de 50 de ani de 1200 mg/zi .

Sfatul specialistului

Dr.Pârlog-Cristian Ana-Loredana,medic endocrinolog,Hyperclinica MedLife Favorit

Modificările de la nivelul tegumentelor sunt frecvente în deficienţa cronică de calciu şi includ:piele uscată,păr aspru,unghii friabile. Anomaliile dentare sunt prezente mai ales la copii,dar pot apărea şi la adulţi (smalţ dentar fără luciu,gălbui,striat,erodat,dinţi cariaţi). Pot fi asociate cu un nivel scăzut de calciu în organism şi căderea părului,dar şi afecţiuni precum eczema atopică,dermatita exfoliativă,psoriazisul.Recente

Tăierea părului îl face să crească mai repede  Shutterstock  jpg
a muri de bătrânețe  sursa foto   Shutterstock jpg
reflexoterapie palmara ok shutterstock 1270690045 jpg
Ce spune despre sanatatea ta culoarea menstruatiei  Sursa foto Shutterstock 2204663437 jpg
Obiecte toxice, potpourri, shutterstock jpg
Caini care se adapteaza usor la apartament, foto shutterstock jpg
Atentie la cheagurile de sange  Sursa foto Shutterstock jpg
clickpentrufemei screen post folBYP0ED0k unsplash jpg
foto caravana 2021 jpeg
slabesti dieta este importanta jpg
3 buchete de mireasă ce vor continua să fie populare și în 2023 jpg
De ce te prind serialele așa de tare Afla care sunt tehnicile de marketing care te fac să ți pierzi nopțile de dragul narațiunii preferate! jpg
Ai nevoie de un nou televizor în living room  Îți spunem noi cum să l alegi! jpg
Top 4 iphone hacks pe care nu le știai, dar de care ai nevoie jpg
Photo 1 @siora18 Unsplash jpg
Topuri și cămăși de damă care se potrivesc formelor mai rotunde jpg
Cum să alegi și să asortezi cizmele de toamnă perfecte jpg
bijuterii navajo jpg
Astenie de toamna, foto shutterstock  jpg
Articol   De ce sa alegi o vopsea de par fara amoniac 5 motive jpg