Când şi de ce ai nevoie de vitamine

1 73031 original jpg jpeg

Sunt numite şi micronutrienţi pentru că, în comparaţie cu grupele mari de substanţe nutritive – glucide, lipide, proteine –, sunt necesare în cantităţi mici.

Vitaminele au rol vital în întreţinerea activităţii organismului. Dacă sunt carenţe de vitamine în corp,apar reacţii care anunţă că sănătatea este în pericol. De exemplu,un deficit de vitamina B6 poate produce o amorţeală în degete. După ce sunt asimilate,vitaminele devin parte componentă a structurii celulelor,hormonilor,muşchilor,sângelui şi oaselor. Rămân în organism pentru perioade diferite de timp,în funcţie de tipul lor.

Hidrosolubile şi liposolubile

Există 18 tipuri de vitamine recunoscute oficial şi acestea sunt împărţite în două categorii:hidrosolubile (solubile în apă) şi liposolubile (solubile în grăsimi sau în solvenţii acestora). Cele din prima categorie nu se depozitează în organism şi de aceea trebuie ingerate zilnic. Este vorba despre vitaminele din complexul B şi vitaminele C şi P. Medicii spun că excesul vitaminelor hidrosolubile poate deveni periculos pentru organism.

Mai precis,un surplus de vitamina B6 poate produce tulburări la nivelul sistemului nervos. La unele persoane,excesul de vitamină C poate duce la formarea calculilor renali. Vitaminele liposolubile se depozitează în organism,mai precis în ficat,iar ingerarea lor zilnică nu este obligatorie,ba chiar poate destabiliza organismul. Printre acestea se numără vitaminele A,D,E,F şi K.  Acestea se elimină greu din corp,fiind depozitate în ţesutul adipos.

De reţinut!

Excesul de vitamina A (de 20 de ori doza normală) poate provoca durere de cap pulsatilă,cefalee,uscarea pielii,crăparea buzelor,dureri articulare şi pierderea părului. Un surplus de vitamina E cauzează oboseală cronică.

Info

Carenţa de vitamine (hipovitaminoza) se instalează în cazul unui aport insuficient de vitamine. Avitaminoza este lipsa totală a unei vitamine sau a unor vitamine în corp.

Dozele de vitamine recomandate pe zi

Medicul trebuie să stabilează doza de vitamine necesară unui copil sau unui adult,în funcţie de mai mulţi factori,cum ar fi vârsta,sexul,starea de sănătate,sarcină. Iată care sunt cele recomandate mai des:

Vitamine     Doza zilnică recomandată DZR

Vitamina A800 mcg (micrograme)

Vitamina B1 (tiamină)    1,4 mg

Vitamina B2 (riboflavină)        1,6 mg

Vitamina B3 (niacină) sau vitamina PP        18 mg

Vitamina B62 mg

Vitamina B12       1 mcg

Vitamina C  60 mg-80 mg

Vitamina D5 mcg

Vitamina E  10 mg

Vitamina K2 mg

Beneficiile consumului de vitamine

Vitamina A nu se găseşte ca atare în fructe şi legume,ci sub forma provitaminei A,care se transformă în ficat în vitamina A. Aceasta ajută la refacerea ţesuturilor rănite,asigură protecţie împotriva bolilor infecţioase şi este considerată o vitamină de creştere. Carenţa ei poate duce la tulburări de dezvoltare şi întârzierea apariţiei dinţilor la copii.

Complexul B are printre efectele benefice reducerea oboselii,protejarea împotriva stresului oxidativ şi previne bolile cardiovasculare.

Vitamina C este antiinfecţioasă,tonifiantă,distruge toxinele şi are acţiune antioxidantă.

Vitamina D (vitamina soarelui) favorizează absorbţia în corp a calciului şi fosforului şi fixarea lor în ţesutul osos. Vitamina E,cunoscută şi ca vitamina fertilităţii,echilibrează activitatea sexuală,nervii şi muşchii. Vitamina F menţine strălucirea,sănătatea şi catifelarea epidermei şi normalizează funcţia antitoxică a ficatului şi pancreasului.

Vitamina K ajută la colagularea sângelui şi protejează oasele.

Important!Atât insuficienţa lor cât şi excesul dăunează organismului. Trebuie găsit un echilibru între carenţă şi surplus,de aceea este indicat să fie administrate sub îndrumarea medicului.



Recente

ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg
masina de spalat vase jpg