Când trebuie extrase măselele de minte
Ştiai că măselele de minte au nevoie de o îngrijire specială? Sau că acestea pot fi extrase preventiv, pentru a nu ajunge să dăuneze danturii? Specialistul Cosmin Ulman, medic dentist, cu competenţe în implantologia dentară, de la clinica Trident, din Capitală, ne-a oferit mai multe informaţii pe acest subiect.
În mod normal, măselele de minte apar în jurul vârstei de 18-24 de ani, fiind însoţite de neplăceri, cum ar fi durerile dentare. Se întâmplă ca acestea să erupă toate sau pe rând,uneori la vârste fragede, chiar şi de la 16 ani, sau mai târziu. Există însă şi situaţii în care nu apar deloc.
Ce complicaţii pot să apară
Numită în termeni de specialitate şi molar 3, măseaua de minte „se aseamănă ca structură măselelor normale, dar poate avea rădăcini curbe şi o mineralizate mai puţin bună“, explică specialistul. Dacă se cariază, aceasta poate să provoace dureri intense şi diverse afecţiuni gingivale sau infecţii în cavitatea bucală. Un risc mare este şi ca ceilalţi dinţi să fie înghesuiţi din cauza ei.
Cum să le îngrijeşti
În ceea ce priveşte curăţarea zilnică a măselelor de minte „ trebuie insistat cu igiena în zonele din spatele maxilarelor. Pentru perierea lor,trebuie ţinută gura întredeschisă (ca să nu se pună în tensiune obrazul şi să se poate mişca periuţa),şi apoi trebuie clătite foarte bine cu apă de gură. Pentru că sunt în spate şi nu prea realizăm masticaţie pe ele, nu se realizează autocurăţarea, aşa că măselele de minte prezintă un risc mare de a se caria‟, spune medicul dentist.
Cosmin Ulman, director asociat clinica Trident şi medic dentist,cu competenţe în implantologia dentară, www.clinicatrident.ro
E indicat să le scoţi fără ca ele să fie bolnave?
Potrivit celor afirmate de specialistul de la clinica Trident, există mai multe păreri legate de păstrarea sau extracţia profilactică (fără un motiv anume) a acestor măsele. De cele mai multe ori, au o poziţie vicioasă, asta ducând la o igienizare mai proastă, la exercitarea unei presiuni pe măseaua din faţă, la rănirea obrazului,la înghesuiri ale dinţilor din faţă (mai ales la maxilarul inferior). Din aceste motive, specialiştii clinicii Trident recomandă extracţia profilactică a acestor măsele.
Ajutor în caz de probleme cu dantura
Vrei să descoperi mai multe despre măselele de minte sau ai alte probleme care ţin de sănătatea danturii? Clinica Trident s-a mutat într-un sediu nou, unde condiţiile de tratament sunt similare celor din spitalele de specialitate occidentale,pe str. Louis Pasteur nr. 1a, sector 5 (zona Cotroceni) şi cuprinde 9 cabinete, dintre care un bloc operator şi o zonă dedicată exclusiv copiilor. Specialiştii în implantologie şi chirurgie oro-maxilo-facială îţi pot oferi diverse servicii,de la simple tratamente de întreţinere până la intervenţii chirugicale complexe sau implanturi. De asemenea,în cadrul clinicii există un aparat de radiodiagnostic complex,eliminând astfel necesitatea deplasării la un cabinet de specialitate pentru efectuarea radiografiilor. Mai multe detalii despre clinică găseşti pe: www.clinicatrident.ro.