Canicula afectează fertilitatea? Află care este legătura!

1 75914 original jpg jpeg

Studiile au demonstrat că spermatozoizii nu pot supravieţui la temperaturi ridicate, astfel încât expunerea prelungită la căldură afectează productivităţii şi calităţii acestora. Numărul spermatozoizilor a crescut cu 491% la 5 din 11 bărbaţi cu probleme de fertilitate, la câteva luni după evitarea expunerii la temperaturi ridicate.

„Înţelegerea modului în care schimbările climatice vor afecta fertilitatea este o preocupare importantă. Incertitudinea este agravată, întrucât consecinţele oricărei schimbări de temperatură sunt necunoscute, inclusiv cum ar putea fi afectată ceva atât de fundamental ca fertilitatea umană”, spune dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrică-ginecologie.

Legătura dintre temperatură şi fertilitate

Încălzirea globală ar putea afecta în mod direct fertilitatea în două moduri-cheie. În primul rând, vremea fierbinte ar putea afecta comportamentul sexual. Prin urmare, activitatea sexuală este mult mai dificilă la temperaturi ridicate. În al doilea rând, temperatura ar putea influenţa negativ factorii de sănătate ai reproducerii, cum ar fi calitatea spermei şi menstruaţia. Există câteva studii experimentale destul de convingătoare asupra mamiferelor care susţin această posibilitate.

Zilele fierbinţi şi şansele de concepţie

Ne concentrăm asupra efectelor zilelor fierbinţi, pe care le definim ca zile în care temperatura zilnică medie este peste 27 de grade C. Constatarea principală este că zilele fierbinţi duc la o reducere a ratei natalităţii de la 8 până la 10 luni mai târziu. Dimensiunea cea mai mare a efectului este la nouă luni: în medie, fiecare zi fierbinte reduce cu 0,4% doza de naştere - nouă luni mai târziu. Este important, de asemenea, faptul că datele arată că aerul condiţionat a jucat un rol major în minimizarea impactului pe care zilele fierbinţi îl reprezintă pentru fertilitate.

Studiul realizat analizează, de asemenea, dacă declinul iniţial al ratelor natalităţii este compensat de o creştere în următoarele luni. Datele arată doar o revenire parţială (32%) a ratei natalităţii în cele trei luni de la declinul iniţial, posibil datorită efectelor persistente ale sănătăţii, constrângerilor de muncă sau scăderii naturale a sănătăţii reproductive din cauza vârstei. Acest lucru sugerează că aceste şocuri ar putea reduce numărul de copii pe care o femeie îl poate avea pe parcursul vieţii sale de reproducere.

În timp ce comportamentul sexual ar putea fi cu siguranţă influenţat de vremea fierbinte, există câteva dovezi care sugerează că sănătatea reproductivă este deosebit de vulnerabilă. În cazul în care povestea era doar despre temperaturile care făceau activitatea sexuală incomodă, atunci am vedea doar o scădere a naşterilor câteva luni mai târziu. În schimb, descoperim că ratele de natalitate scad, de asemenea, 10 luni mai târziu, sugerând că zilele fierbinţi au efecte de durată asupra sănătăţii. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a verifica definitiv această ipoteză.

Riscuri şi influenţe

Nu există nicio îndoială că producţia de spermă este dependentă de temperatură. Scrotul este conceput în mod natural pentru a ţine testiculele departe de corp, iar venele care transporta sânge departe de testicule înapoi în organism, ajută la menţinerea lor la temperatura corpului.

Mai multe studii experimentale au arătat că aceste creşteri ale temperaturii scrotului sau ale testiculelor la bărbaţii fertili reduc atât producţia de spermă, cât şi calitatea sa.

Doar câteva studii privind efectele expunerii la căldură ocupaţională asupra fertilităţii masculine s-au efectuat. Însă, din examinarea acestora, s-ar părea că expunerea la căldură reprezintă un factor de risc semnificativ pentru infertilitatea masculină, ceea ce poate duce la o concepţie întârziată.

„De asemenea, dereglările menstruaţiei în cazul femeilor reprezintă consecinţe ale temperaturilor ridicate din perioada verii. Acestea vin împreună cu probleme de fertilitate feminină, iar riscul poate fi crescut dacă nu se iau măsuri. Igiena precară, păstrarea zonei curate şi aerisite sunt factori importanţi pentru sănătatea genitală a femeii, de care trebuie să ţină cont în special pe perioada de vară, când vremea este foarte caldă”, spune specialistul.

Dr. Silviu Istoc este medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetala şi Chirurgie Ginecologică Minim Invaziva şi la Clinica ProViţa.

Credit foto:



Recente

shutterstock 2523212311 jpg
Cum iti activezi hormonii care tin greutatea sub control  Sursa foto shutterstock 2478575365 jpg
DJI 0658 jpg
shutterstock 1827278702 jpg
3aaec0a3 688a 8785 2036 b2ad542cf40b jpg
Chitele de vinete  Sursa foto shutterstock 2030269928 jpg
posterior  foto   Shutterstock jpg
cover Riduri fine sau profunde Află cum Toxina Botulinică poate face minuni jpg
clickpentrufemei ro (1) png
Biscuiti cu ovaz si merisoare  Sursa foto shutterstock 1723499065 jpg
Refacerea musculară   un aspect la fel de important precum timpul petrecut în sala de fitness jpg
shutterstock 2404193037 jpg
shutterstock 2109844580 jpg
Paste cu legume  Sursa foto shutterstock 785621569 jpg
Rutina care iti da energie dimineata  Sursa foto shutterstock 2441063731 jpg
shutterstock 1056238637 jpg
titlu Cum poți stimula creativitatea 5 colecții LEGO pe care trebuie să le încerci jpg
Aventura construcțiilor cum să motivezi copiii să construiască structuri complexe jpg
Baclava cu nuca  Sursa foto shutterstock 2118779735 jpg
Ceai kukicha  Sursa foto shutterstock 617348237 jpg